Ikona profesora Đure na bazaru gimnazije

0

Gimnazija „Svetozar Marković“ u Jagodini ove 2019. godine obeležava veliki jubilej – 150 godina postojanja. Naša škola je počela sa radom kao prva srednja škola u gradu pod nazivom „Gimnazijska realka” 26. novembra 1869. godine.

U sklopu obeležavanja velikog jubileja na centralnom gradskom trgu Jagodine – Skveru omladine – 21. maja održan je Bazar gimnazijskih vrednosti. Naučnim i zabavnim eksperimentima, kvizovima, izložbama, muzikom, glumom i stranim jezicima nastavno osoblje i učenici su posetioce – đake osnovnih škola, građane i slučajne prolaznike – upoznali sa sadržajima 5 smerova naše škole i predstavili im kreativne sekcije i vannastavne aktivnosti koje se održavaju pod krovom ove gradske obrazovno-vaspitne ustanove.

Na štandu opšteg smera istorijskoj izložbi starih stvari i predmeta svoj doprinos je dala i Verska nastava. Postavljena je vredna ikona Svetog velikomučenika Georgija Pobedonosca iz fundusa Narodnog muzeja u Beogradu. Ovu ikonu je je naslikao čuveni srpski slikar i pesnik XIX stoleća Đura Jakšić koji je u jednom periodu svog života i rada bio učitelj crtanja Gimnazije u Jagodini. Verna kopija ove ikone čuva se u Staroj Miloševoj crkvi u Jagodini i dobijena je ovom prilikom na pozajmicu zarad izložbe na Bazaru dobrotom i ljubavlju bratstva ove svete crkve.

Veliki broj znatiželjnih građana zastajao je pred ikonom i raspitivao se o njoj i niko nije krio oduševljenje prilikom spoznaje o njenoj izuzetnosti i važnosti za našu školu, grad i crkvu, te značaj za celokupnu istoriju umetnosti našeg naroda.

veroučitelj Uglješa Urošević

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR