Eвропски дан језика

0

Поводом обележавања Европског дана језика, данас се широм Европе организују различите манифестације, семинари и радионице како би се прославило језичко обиље које Европа поседује кроз више од двеста језика. Године 2001, након Европске године језика, на иницијативу Већа Европе, 26. септембар проглашен је за Европски дан језика. Од тада, овај дан постаје један од оних који осветљавају вредности како матерњег тако и страних језика, потврђујући чињеницу да први образује наш поглед на свет, а познавање осталих отвара видике помоћу којих стварност сагледавамо квалитетније и вишеслојније. Учење сопственог језика омогућава нам да спознамо свој народ, културу, обичаје, идентитет уопште. Са таквим знањем о себи можемо неспутано кренути у свет и, кроз усвајање страних језика, разумети друге људе и културе.

Свет постаје вишејезичан, што је свакодневица становника Африке и Азије, али и норма у одређеним деловима Европе, попут земаља Бенелукса, Скандинавије и медитеранских предела. Тако посматрана, вишејезичност бива ближа људском духу него једнојезичност. Са друге стране, језици су средства за долажење до информација, што је целоживотан и неопходан процес код појединца и мера одржања духа колектива, јер, како каже филозоф Мартин Хајдегер: „Језик је кућа бивства, а човек станује у њој“.

Зато Европа данас постаје дом који баштини језичку разноликост како би се премрежила искустава, подстакла креативност, али и побољшали практични аспекти — развиле језичке вештине зарад ефикаснијег студирања, пословања и учествовања у савременом свету глобализације и развијене технологије, где знање само енглеског више није довољно, а мањак језичких способности често спречава остварење талената и потпуног потенцијала индивидуе.

Вођени овим идејама, желимо да мотивишемо ученике, па тако у нашој школи овај дан обележавамо различитим активностима, почевши од паноа са језичким занимљивостима, преко информација о језицима читаве Европе, до лова на језичко благо, који се одржава у периоду између смена. Сви заинтересовани позвани су да учествују у активностима, које служе томе да нас покрену на дејствовање током школске године, али и шире, током читавог живота, како бисмо неговањем језичке културе и развијањем свести о важности учења језика побољшали себе и свет око нас.

Погледај више на њиховом сајту:

http://edl.ecml.at/

 

НЕМА КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР