ЈАГОДИНСКА ГИМНАЗИЈА У ПРОЈЕКТУ МОДЕЛ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

0

Иницијативом EЛTA (English Language Teachers’ Association) у Србији 22. и 23. октобра 2021. године одржан је почетни онлајн семинар Модел Уједињених нација. Овај међународни семинар на српском и енглеском језику, под покровитељством Амбасаде САД у Београду, окупио је наставнике неколико средњих школа у Србији и Босни и Херцеговини. Међу тренерима је осим припадника америчке и српске националности било и гостију из Египта. Одржан семинар представља почетну тачку у реализацији много већег пројекта.

Из Гимназије „Светозар Марковић“ у Јагодини учешће у семинару узело је петоро наставника и то: професорке енглеског језика – Александра Секулић, Данијела Јаковљевић и Невена Петровић, затим Милица Миловановић, професорка српског језика и књижевности, и вероучитељ Угљеша Урошевић. Наша школа је овим учешћем приступила вишемесечном пројекту у коме учествује са неколицином средњих школа у Србији. Наредни семинар одржан је 3. и 4. децембра тако што је био опредељен заједно и за наставнике и за ученике, а свој први пик пројекат је доживео вишедневним зимским кампом одржаним такође онлајн од 10. до 14 јануара. Након дводневног онлајн рада 11. и 12. марта, те пролећног почетка рада 8. и 9. априла, други и завршни пик пројекта би требало да се одржи у мају у облику летњег вишедневног кампа на нивоу државе, који би подразумевао примену и реализацију стечених вештина, знања и метода рада. У Моделу Уједињених нација се стичу знања и вештине везане за критичко мишљење, дипломатију, преговарање, лобирање; стиче се искуство у истраживању, писању говора и његовом јавном излагању; затим искуство учешћа у јавној дебати, као и знање уопште о начину функционисања и рада Уједињених нација по питању доношења резолуција, различитих института Уједињених нација у оквиру њихових специфичних делатности и сл.

Уласком у овај велики пројекат, Јагодинска гимназија стаје у ред школа које се јасно и одлучно опредељују за правац широког васпитања и образовања ученика, који треба да постану зреле и самосвесне личности, спремне за плодотворно учешће у друштву како своје државе, националних институција и невладиних организација, тако и међународних институција европског и светског нивоа.

 

 

вероучитељ Угљеша Урошевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here