Nova akcija reciklaže u Jagodinskoj gimnaziji

0

U gimnaziji Svetozar Marković u Jagodini u praznične dane 2021. leta Gospodnjeg, kada se slave Vaskrs i Prvi maj, i kada svi – ne samo u prosveti i crkvi, nego u celoj državi praznuju – dogodio se još jedan praznik: praznik ekologije.

Sa blagoslovom direktora škole, gospodina Miroslava Veljkovića, a na inicijativu veroučitelja Uglješe Uroševića, gimnazija u Jagodini je ostvarila saradnju sa Nelt grupom. Ovaj generalni uvoznik i distributer Durasel baterija u Republici Srbiji na poziv veroučitelja, svesrdno je prihvatio da školi dostavi prigodnu kutiju za prikupljanje istrošenih baterija. Isto tako, svaki put kada se ta kutija napuni, sa njegove strane je preuzeta obaveza da se ona odnese, isprazni na način da se sve prikupljeno odloži i tretira na propisan način, te reciklira. Gospodin Miloš Stanisavljević, direktor regionalnog centra Nelta sa sedištem u Nišu (kome organizaciono pripada i Jagodina), sa oduševljenjem je pohvalio ovu inicijativu kao svojevrsnu retkost u našoj zemlji. On je drage volje organizovao transport do škole, kako pomenute kutije, tako i odgovarajućeg promo materijala, odnosno letaka koji pozivaju sve učenike, nastavnike i nenastavno osoblje da učestvuju u reciklaži. Kako ništa nije slučajno, upravo u ovo vreme u toku je i velika nagradna igra u oraganizaciji brenda Durasel, u kojoj svi mogu učestvovati i tako osvojiti i vredne nagrade. Jedan ovako lep podstrek na početku ove ekološke akcije u našoj školi je više nego dobrodošao.

„Pored akcije Čep za hendikep u kojoj naša škola već nekoliko godina učestvuje, veoma nam je drago što smo uspeli da organizujemo još jednu akciju recikliranja. Ona možda neće na tako direktan način činiti dobro delo kao što je kupovina kolica i ortopedskih pomagala onima kojima je to neophodno, ali će svakako kroz samu reciklažu doprineti očuvanju prirode naše planete. Potrebno je uporno širiti svest o tome koliko su neke vrste otpada opasne po životnu sredinu i raditi na promociji recikliranja kao nužnog načina njenog očuvanja za buduće generacije. Za to nema boljeg mesta od prosvetne ustanove gde se svi učimo nekom boljem i savršenijem ponašanju, kako učenici tako i zaposleni“ – rekao je veroučitelj Uglješa i dodao: „Duboko u suštini svake ljudske brige i staranja o prirodi je iskonski sveštenički priziv Čoveka. On je dakle pozvan da prirodu usrdno čuva i brižljivo se stara o celokupnoj tvorevini Božijoj koja mu je poverena na čuvanje, te da je takvu nepovređenu prinese na uzdarje Bogu. Božija ljubav i milost će po našem najdubljem uverenju spasti sve što je stvorio: Čoveka i celi svet zajedno sa njime.“

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR