Пут Ћуприје отишао електронски отпад из наше школе – подрумске просторије рашчићене чиме је омогућено њихово коришћење

0

Иницијативом господина Мирослава Вељковића, директора Гимназије “Светозар Марковић”,   а у организацији вероучитеља Угљеше Урошевића, 9. 12. 2021. године, завршена је велика акција продаје, односно, одношења електронског отпада из наше школе.

Ради се о електронским уређајима, махом рачунарима и о рачунарској опреми, који се деценијама скупљају у просторијама школе. Ова врста отпада спада у отпад опасан по животну средину и због тога се његово прописно збрињавање и  рециклажа врши искључиво од стране референтне фирме за обављање ове осетљиве делатности. Након вишемесечног планирања, уз прегршт проблема и препрека око администрације и техничких заврзлама, остварена је добра комуникација и сарадња са господином Дарком Павловићем, власником „Метал Павловић д.о.о“ и „Е-рециклажа ЋУ д.о.о“, који успешно послује овим референтним фирмама за рециклажу електронског отпада. Под будним праћењем Агенције за заштиту животне средине, при Министарству за заштиту животне средине Владе Републике Србије, и уз помоћ неколико ученика, домара Љубомира и вероучитеља Угљеше, сва администрација је успешно завршена, а сав електронски отпад спакован за превоз на предвиђено место зарад коначног третирања. Што је још важније, тиме је велики простор у подрумским просторијама школе коначно рашчишћен и ослобођен, тако да се може средити зарад одржавања наставних и ненаставних активности ученика и наставника.

Након мерења отпада, утврђено је да је тежио 835 килограма, па је остало  да се одлучи шта ће бити најподесније да наша школа тражи као донацију за новац који се овим откупом добио, а на корист и радост свих ученика и запослених наше школе. Након успешне сарадње у овој акцији, већ је у плану додатна сарадња са фирмама господина Дарка Павловића из Ћуприје ради даљег развијања еколошке свести у нашој школи и друштву уопште.

вероучитељ Угљеша Урошевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here