Дигитално насиље

0

Бирај речи, хејт спречи

1Током последње две деценије, интернет и дигитална технологија постали су саставни део живота људи широм света. Број корисника/ца интернета је са 2% у 1997. години порастао на приближно 40% у 2014. години. Према неким проценама, крајем 2015. године скоро половина светске популације требало би да има приступ интернету.

Деца у све ранијем узрасту почињу да користе дигиталне уређаје, а број деце и младих који свакодневно користе интернет у сталном је порасту, и у свету и код нас. За генерације које су рођене и одрастају у дигиталном добу, дигитална комуникација представља уобичајен, па чак и доминантан облик комуникације.

Шта је дигитално насиље?

Дигитално насиље (енг. cyberbullying) је коришћење дигиталне технологије (интернета и мобилних телефона) с циљем да се друга особа узнемири, повреди, понизи и да јој се нанесе штета.

Иако се током дигиталне комуникације друга особа не може физички повредити, истраживања показују да последице дигиталног насиља по психофизичко здравље, емоционално и социјално функционисање, као и понашање деце и младих у неким случајевима могу бити веома негативне.

У приручнику који је ове године издао УНИЦЕФ у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја можете се информисати детаљније о томе шта све спада у дигитално насиље, истраживањима која су рађена у Србији на тему дигиталног насиља, последицама које оно може да остави на особу, , као и корацима које можете да предузмете уколико сте сведок или жртва дигиталног насиља.

Приручник можете преузети ОВДЕ

Презентацију направљену у циљу превенције дигиталног насиља у нашој школи можете погледати овде:

SOS Facebook апликација која омогућава да добијете стручну подршку уколико вас неко узнемирава на друштвеним мрежама:
https://www.facebook.com/BirajReciHejtSpreci/app/634169700048250/

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here