Икона професора Ђуре на базару гимназије

0

Гимназија „Светозар Марковић“ у Јагодини ове 2019. године обележава велики јубилеј – 150 година постојања. Наша школа је почела са радом као прва средња школа у граду под називом „Гимназијска реалка” 26. новембра 1869. године.

У склопу обележавања великог јубилеја на централном градском тргу Јагодине – Скверу омладине – 21. маја одржан је Базар гимназијских вредности. Научним и забавним експериментима, квизовима, изложбама, музиком, глумом и страним језицима наставно особље и ученици су посетиоце – ђаке основних школа, грађане и случајне пролазнике – упознали са садржајима 5 смерова наше школе и представили им креативне секције и ваннаставне активности које се одржавају под кровом ове градске образовно-васпитне установе.

На штанду општег смера историјској изложби старих ствари и предмета свој допринос је дала и Верска настава. Постављена је вредна икона Светог великомученика Георгија Победоносца из фундуса Народног музеја у Београду. Ову икону је је насликао чувени српски сликар и песник XIX столећа Ђура Јакшић који је у једном периоду свог живота и рада био учитељ цртања Гимназије у Јагодини. Верна копија ове иконе чува се у Старој Милошевој цркви у Јагодини и добијена је овом приликом на позајмицу зарад изложбе на Базару добротом и љубављу братства ове свете цркве.

Велики број знатижељних грађана застајао је пред иконом и распитивао се о њој и нико није крио одушевљење приликом спознаје о њеној изузетности и важности за нашу школу, град и цркву, те значај за целокупну историју уметности нашег народа.

вероучитељ Угљеша Урошевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here