Knjiga, bolja od filma

0

Ako  slika  vredi više od hiljadu  reči, šta  je onda to  što knjigu izdiže iznad filma?!

U svetu ekrana i monitora  lako se zaboravlja jednostavan užitak koji pruža listanje dobre knjige.  Knjige omogućavaju da uđemo u svet mašte književnih likova,  da zavirimo u njihovu dušu, upoznamo njihova osećanja, teskobe, radost, nadanja, očekivanja.  Da se poistovetimo sa njihovim borbama.

Oni koji čitaju žive više od jednog života, obilaze razne države, gradove koje možda nikada ne bi mogli da posete, oni ulaze u likove raznih karaktera i stilova. Saputnici su na raznim putovanjima, imaju sposobnost da budu na više mesta odjednom.  Zaviruju u svet bogataša, avanture, magije, ljubavi, zločina, istorije, vere, nauke, istraživanja…

Knjiga je preteča svih ostalih medijskih sredstava, i ona je skoro jedina koja nam omogućuje da uđemo u mentalni sklop glavnih ili sporednih likova književnih dela.  Dok  čitamo, knjige nas nagrađuju izgradnjom jezičke kulture, uvećavanjem fonda reči, postajemo svestraniji, bolje izražavamo svoje mišljenje.

Jedno istraživanje koje je sprovela britanska izdavačka kuća, pokazalo je da su predstavnici “jačeg ” pola  koji slobodno vreme provode uz knjigu, romantičniji, elokventniji, zreliji, imaju više razumevanja za suprotni pol, maštovitiji su i nežniji od onih koji se nikako “ne hvataju” za knjigu.

Upoznajući druge književne likove, mi upoznajemo sebe!

Samo roman na najbolji način može da pokaže koliko je stvarnost slaba i nedovoljna da zadovolji čovekove apetite, ostvari njegove želje i snove.” Mario Vargas  Ljosa

 

Autor: Sara Milanović

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR