Muzička kutija

0

Muzika je stara koliko i samo čovečanstvo. Od prvih udaraljki (ljudski dlanovi), preko violine i Gibson električnih gitara, pa sve do računara i softvera, način stvaranja muzike, njen zvuk, njena uloga i smisao su se menjali do današnjih dana. Zbog rasprostranjenosti muzike i opšteprihvaćenog shvatanja muzike kao vrste umetnosti i načina izražavanja, nije čudno to što se većina ljudi opredeljuje za određene žanrove, izvođače ili kompozitore. Ni profesori naše Gimnazije nisu izuzetak ovom pravilu, te smo i njima postavili pitanje :
“ Koju muziku najradije sluštate ? “
Na ovo pitanje je odgovorilo X / Y profesora naše škole.
Da se profesori malo razlikuju od svojih učenika (a rekli biste bas suprotno, zar ne?) govori činjenica da oni najradije slusšju rock i pop muziku – preko dve trećine odgovora je sadržalo bar jedan od ova dva žanra. Da profesori imaju i donekle prefinjen ukus (ili pak cene kvalitet i talenat) govori podatak da je oko 40% profesora navelo i Jazz, Blues i klasičnu muziku. Jasno se vidi da profesori vole da budu veoma opušteni, jer je takođe oko četvrtine profesora među omiljene žanrove svrstalo rege i fank muziku. Veoma se cene i narodna i starogratska muzika.
Neki od zanrova koji se uopšte nisu pojavili su rep, hip-hop, tehno i dabstep. Izgleda da profesori ne vole elektronsku muziku. Takođe, nema turbo – folk muzike – ipak su to obrazovani profesori.
Na žalost, oko deset – petnaest posto profesora nije odgovorilo na ovo pitanje/nije radilo anketu/odgovorili su sa „svejedno“. Ravnodušnost prema muzici i našoj anketi je poražavajuća.
Možda najinteresantniji je odgovor jednog profesora, koji tvrdi da „trenutno ne sluša bilo koju vrstu muzike “ , pogotovo zbog širokog značenja reči trenutno. Da li on/ona u trenutku ispisivanja odgovora nije slušao/slušala muziku ili je ne sluša mesecima? Da li je to odbacivanje muzike kao takve ili potraga za nečim novim, do sada neotkrivenim? Odgovor možda nikada nećemo dobiti….

Autor: Miloš Milohanović

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR