О будућим бруцошима

0

Уписавши гимназију, сви смо били свесни чињенице да бисмо са дипломом ове школе били у могућности да се запослимо једино на трафици, у Аква парку или, евентуално, неком кафићу. Стога велика већина гимназијалаца по завршетку средње школе наставља своје образовање уписујући жељене факултете.

Еуфорија око одабира и уписа факултета код ученика наше школе углавном се јавља пред завршетак трећег разреда када се по ходницима и учионицама све чешће чују питања попут “Шта ће уписујеш?” и „Где ће студираш?“ Ово неписано правило заобишло је четвртину матураната који још увек нису открили свој животни позив иако се крај школске године приближава брзином светлости.

Имајући у виду економске и политичке прилике у држави, није изненађујућа информација да се значајан проценат гимназијалаца спрема за уписивање Математичког, Електротехничког или Факултета организационих наука. На многим листама жеља појавио се и Медицински факултет што значи да ће лекари и наредних година доминирати на бироу, док се неколицина ученика одважила и одлучила да зарад безбедности отаџбине жртвује своју слободу у наредних пет година и упише Војну академију у Београду. Док се они буду бавили одбраном Србије, десетак ученика јагодинске гимназије планира да се бави политиком Србије и, надамо се, донесе јој бољу будућност.

Чини се да сви, по правилу, одлажу спремање пријемног испита под разним изговорима на памети, који се из недеље у недељу мењају и добијају нова значења:

СЕПТЕМБАР: „Идемо на ЕКСКУРЗИЈУУУ..”

ОКТОБАР: „Били смо на ЕКСКУРЗИЈИИИИ!”

НОВЕМБАР: „Заказали су нам гомилу тестова… Али имаћу слободан цео зимски распуст и, уосталом.. Ако се сада не проводим, кад ћу?! ”

ДЕЦЕМБАР: „Ма какав факултет, ако не поправим оцене сада, нећу ни завршити четврту годину! (И где ћу за дочек?!)”

ЈАНУАР: „Ево, данас се одмарам, већ сутра почињем са учењем.” (поновити сваког јутра до краја распуста) *

*Ученицима који су успели да победе страх од књиге за време зимског распуста честитам и апелујем да их не обешрабри већина ученика који своје страхове још увек нису превазишли.

Чланови Новинарске секције желе свим матурантима много среће на пријемним испитима (јер ће им иста бити потребна).

Аутор: Софија Јовић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here