O budućim brucošima

0

Upisavši gimnaziju, svi smo bili svesni činjenice da bismo sa diplomom ove škole bili u mogućnosti da se zaposlimo jedino na trafici, u Akva parku ili, eventualno, nekom kafiću. Stoga velika većina gimnazijalaca po završetku srednje škole nastavlja svoje obrazovanje upisujući željene fakultete.

Euforija oko odabira i upisa fakulteta kod učenika naše škole uglavnom se javlja pred završetak trećeg razreda kada se po hodnicima i učionicama sve češće čuju pitanja poput “Šta će upisuješ?” i „Gde će studiraš?“ Ovo nepisano pravilo zaobišlo je četvrtinu maturanata koji još uvek nisu otkrili svoj životni poziv iako se kraj školske godine približava brzinom svetlosti.

Imajući u vidu ekonomske i političke prilike u državi, nije iznenađujuća informacija da se značajan procenat gimnazijalaca sprema za upisivanje Matematičkog, Elektrotehničkog ili Fakulteta organizacionih nauka. Na mnogim listama želja pojavio se i Medicinski fakultet što znači da će lekari i narednih godina dominirati na birou, dok se nekolicina učenika odvažila i odlučila da zarad bezbednosti otadžbine žrtvuje svoju slobodu u narednih pet godina i upiše Vojnu akademiju u Beogradu. Dok se oni budu bavili odbranom Srbije, desetak učenika jagodinske gimnazije planira da se bavi politikom Srbije i, nadamo se, donese joj bolju budućnost.

Čini se da svi, po pravilu, odlažu spremanje prijemnog ispita pod raznim izgovorima na pameti, koji se iz nedelje u nedelju menjaju i dobijaju nova značenja:

SEPTEMBAR: „Idemo na EKSKURZIJUUU..”

OKTOBAR: „Bili smo na EKSKURZIJIIII!”

NOVEMBAR: „Zakazali su nam gomilu testova… Ali imaću slobodan ceo zimski raspust i, uostalom.. Ako se sada ne provodim, kad ću?! ”

DECEMBAR: „Ma kakav fakultet, ako ne popravim ocene sada, neću ni završiti četvrtu godinu! (I gde ću za doček?!)”

JANUAR: „Evo, danas se odmaram, već sutra počinjem sa učenjem.” (ponoviti svakog jutra do kraja raspusta) *

*Učenicima koji su uspeli da pobede strah od knjige za vreme zimskog raspusta čestitam i apelujem da ih ne obešrabri većina učenika koji svoje strahove još uvek nisu prevazišli.

Članovi Novinarske sekcije žele svim maturantima mnogo sreće na prijemnim ispitima (jer će im ista biti potrebna).

Autor: Sofija Jović

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR