Одржана трибина Хришћански пост као метод превенције и лечење канцера

0

У холу Гимназије „Светозар Марковић“ у Јагодини је у уторак, 14.03.2017.године, одржана духовна трибина са темом Хришћански пост као метод превенције и лечења канцера.

На трибини су говорили:

  • Проф др Весна Димитријевић Срећковић и
  • Протојереј-ставрофор Владимир Вукашиновић

У оквиру серије предавања „Разговори о вери“, које братство храма Светих апостола Петра и Павла организује током Васкршњег поста, дана 14. марта у свечаној сали Гимназије „Светозар Марковић“, у Јагодини представљена је књига „Пост пут у живот“, аутора професора Богословског факултета протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића и професорице Медицинског факулета у Београду др Весне Димитријевић Срећковић, са поднасловом „Хришћански пост као метод превенције и лечења канцера“.

У препуној сали Гимназије, све присутне и ауторе поздравио је архијерејски намесник белички протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, захваливши се на њиховом доласку и истакавши жељу организатора да предавањем покушамо да дамо одговоре на два питања: прво да укажемо на смисао поста онако како га види Православна традиција и друго да се укаже на благотворно дејство поста на људско здраље.

Најпре се присутнима обратио професор Вукашиновић истакавши да пост није циљ сам по себи, већ средство које нас води ка циљу, а то је сједињење са Богом. Пост је вежбање наше воље, и излечење наше воље. Неколико примера исцељења болесника које је професор навео из личног пастирског искуства свакако је утицало на утврђивање вере код присутних. У наставку професорка Весна је говорила о гојазности и њеној вишеструкој штетности по здравље, као и о узроцима њеног настанка. Даље је истакла да је за здравље нарочито корисна медитеранска исхрана и истакла њене карактеристике. Након, тога је закључила да исти ефекат на здравље оставља хришћански пост, поготово у превенцији канцера и многобројних других болести ендокриног система. Оно што је можда било најзначајније у овом предавању су многобројни и конкретни примери исцељења захваљујући посту, а које је професорка изнела из своје богате лекарске праксе.

Све то је присутнима понудило могућа решења за успешну превенцију поменутих болести.

Актуелност и важност ове теме учинила је да сала буде испуњена до последњег места, а бројна питања која су у дискусији уследила показала су колико је нашим верницима ова књига добродошла.

Фотографије са овог догађаја можете погледати у галерији:

линкови уз вест:

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here