Школска слава 2020.

0

На Савиндан 2020. године, наставно, ненаставно особље и ученици Јагодинске гимназије традиционално су присуствовали Светој литургији у јагодинској Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла. После службе и причешћа верног народа, уследило је резање славског колача. Колачари наше школе ове године били су Предраг Миловановић, запослен у школској администрацији, и његова супруга Милица, професор српског језика и књижевности, са сином Петром. Сви присутни су се овом приликом помолили за њихов дом, и призвали благослов Божији за рад и напредак свих ученика, наставника и ненаставног особља Гимназије у чије име је овом приликом и принета бескрвна жртва пред лице Господње.

Убрзо затим уследила је школска академија у свечаној сали Гимназије. Академију су својим присуством традиционално увеличали умировљени чланови професорског збора, представници Школске управе за Поморавски управни округ, други пријатељи школе, грађани Јагодине… У склопу програма вероучитељ Угљеша Урошевић прочитао је празничну беседу везану за јубилеј од 100 година од уједињења Српске православне цркве. Професор музичке културе Добривоје Рочкомановић дириговао је великим мешовитим школским хором који је традиционално извео химну Светом Сави и духовну песму из духовне лире Светог владике Николаја „Маријо славна“. Професорке српског језика и књижевности Ана Станковић и Милица Миловановић приредиле су пригодан драмски колаж уз инструменталну пратњу ученика 4. разреда наше школе Николе Павловића, солисте на виолини. Основа драмског приказа била је беседа Светог aве Јустина око које су низани делови биографија српских великана, чиме је показана веза Светосавља са науком, образовањем и уметношћу. Ова прилика је још искоришћена да се професорки латинског и француског језика, Оливери Ђорђевић додели пригодан поклон колектива школе у знак опроштаја од пословне сарадње и за срећан одлазак у мировину.

Прослава школске славе је на позив директора школе Мирослава Вељковића настављена на послужењу које су колачари и други запослени припремили са много љубави и пажње. Колачар за наредну годину је Ана Станковић, професорка српског језика и књижевности.

                                                                                    вероучитељ Угљеша Урошевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here