Školska slava 2020.

0

Na Savindan 2020. godine, nastavno, nenastavno osoblje i učenici Jagodinske gimnazije tradicionalno su prisustvovali Svetoj liturgiji u jagodinskoj Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Posle službe i pričešća vernog naroda, usledilo je rezanje slavskog kolača. Kolačari naše škole ove godine bili su Predrag Milovanović, zaposlen u školskoj administraciji, i njegova supruga Milica, profesor srpskog jezika i književnosti, sa sinom Petrom. Svi prisutni su se ovom prilikom pomolili za njihov dom, i prizvali blagoslov Božiji za rad i napredak svih učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja Gimnazije u čije ime je ovom prilikom i prineta beskrvna žrtva pred lice Gospodnje.

Ubrzo zatim usledila je školska akademija u svečanoj sali Gimnazije. Akademiju su svojim prisustvom tradicionalno uveličali umirovljeni članovi profesorskog zbora, predstavnici Školske uprave za Pomoravski upravni okrug, drugi prijatelji škole, građani Jagodine… U sklopu programa veroučitelj Uglješa Urošević pročitao je prazničnu besedu vezanu za jubilej od 100 godina od ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve. Profesor muzičke kulture Dobrivoje Ročkomanović dirigovao je velikim mešovitim školskim horom koji je tradicionalno izveo himnu Svetom Savi i duhovnu pesmu iz duhovne lire Svetog vladike Nikolaja „Marijo slavna“. Profesorke srpskog jezika i književnosti Ana Stanković i Milica Milovanović priredile su prigodan dramski kolaž uz instrumentalnu pratnju učenika 4. razreda naše škole Nikole Pavlovića, soliste na violini. Osnova dramskog prikaza bila je beseda Svetog ave Justina oko koje su nizani delovi biografija srpskih velikana, čime je pokazana veza Svetosavlja sa naukom, obrazovanjem i umetnošću. Ova prilika je još iskorišćena da se profesorki latinskog i francuskog jezika, Oliveri Đorđević dodeli prigodan poklon kolektiva škole u znak oproštaja od poslovne saradnje i za srećan odlazak u mirovinu.

Proslava školske slave je na poziv direktora škole Miroslava Veljkovića nastavljena na posluženju koje su kolačari i drugi zaposleni pripremili sa mnogo ljubavi i pažnje. Kolačar za narednu godinu je Ana Stanković, profesorka srpskog jezika i književnosti.

                                                                                    veroučitelj Uglješa Urošević

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR