Турнеја филм феста Слободна зона у Јагодини

0

Слободна зона је филмски фестивал основан 2005. године са идејом да се кроз популаризацију ангажоване кинематографије, која није део уобичајеног биоскопског репертоара, отвори простор за промоцију, промишљање и разумевање актуелних друштвених појава и проблема у свету, земљи и региону.

На првом фестивалу 2005. године – у једној биоскопској сали, приказано је 20 документарних, играних и краткометражних ангажованих филмова из целог света награђених на престижним светским фестивалима. На програму Слободне зоне приказује се у просеку 30 до 40 целовечерњих играних и документарних филмова.

Ове године се организује 14. турнеја Слободне зоне, а као и прошле и ове године ће фестивал гостовати у Јагодини. У холу јагодинске гимназијалце 26. и 27.09. биће организоване пројекције филмова. Програм можете видети на испод:

ИНФОРМАЦИЈЕ О ФИЛМОВИМА:

26. 9, 18 часова
Алис и градоначелник (игр.) р. Nicolas Pariser / Француска, 2018, 105’

Градоначелник Лиона, Пол Терано, пати од егзистенцијалне кризе. Након 30 година у политици, осећа се потпуно празно и лишен идеја. Како би то превазишао, Пол ангажује младу и паметну филозофкињу, Алис Ајман, за необичан посао предлагања идеја Градској скупштини. Кроз њихов однос редитељ на духовит и дирљив начин преиспитује савремени живот, кроз филтер две генерације. Дијалог две дијаметрално супротне личности које преиспитују све оно у шта су до тада веровале.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=alis-i-gradonacelnik-igr

26. 9, 20 часова
Стиг Лашон: Човек који се играо ватром (док.), р: Henrik Georgsson / Шведска, 2018, 99’

„Човек који се играо ватром“ детаљно говори о заоставштини и животном делу познатог аутора Стига Лашона. Творац је и писац најпродаванијег серијала Девојка с тетоважом змаја, који је адаптиран у неколико успешних филмова. Лашон је био предан новинар и аутор, чији је фасцинантан и драматичан живот до сада углавном непознат. Био је посвећен борби против десног екстремизма и ширењу поруке да је демократија право за које се треба борити. Филм садржи интервјуе с људима блиским Лашону, као и јединствен материјал из његове приватне архиве, реконструкције догађаја и никада раније виђене архивске снимке.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=stig-larson-covek-koji-se-igrao-vatrom-dok

27. 9, 18 часова
Звезда од 100 кила (игр.), р: Marie-Sophie Chambon / Француска / 2019, 88’

Шеснаестогодишња Луа има само један сан, а то је да постане астронаут. Одлична је у физици и када би се мерила само памет, била би савршен кандидат. Међутим, Луа има велики проблем: има преко 100 кила-породично наслеђе од ког не може да побегне. Када помисли да је све изгубљено, Луа упознаје Амели, Стану и Џастин, три тинејџерке суочене са сличним проблемима, али ипак спремне да учине све што је потребно како би се заједно отиснуле у свемир.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=zvezda-od-100-kila-igr

27. 9, 20 часова
Моје невероватно лето с Тес (игр.) р: Steven Wouterlood / Холандија, Немачка / 2019, 82’

Уплашен од могућности да ће једног дана, као најмлађе дете, остати сам на свету јер ће сви старији изњегове породице умрети пре њега, Сем започиње сопствени „тренинг самоће” током ког лута острвом неколико сати дневно. Када упозна мистериозну Тес, која има велику тајну, Сем се уплиће у авантуру која ће му помоћи да схвати да би требало да негује однос са својом породицом, уместо да бежи од њих. Он доноси преломну одлуку која ће довести у питање његово специјално пријатељство с Тес и заувек променити њен живот.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=moje-neverovatno-leto-sa-tes-igr

НЕМА КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР