Turneja film festa Slobodna zona u Jagodini

0

Slobodna zona je filmski festival osnovan 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu.

Na prvom festivalu 2005. godine – u jednoj bioskopskoj sali, prikazano je 20 dokumentarnih, igranih i kratkometražnih angažovanih filmova iz celog sveta nagrađenih na prestižnim svetskim festivalima. Na programu Slobodne zone prikazuje se u proseku 30 do 40 celovečernjih igranih i dokumentarnih filmova.

Ove godine se organizuje 14. turneja Slobodne zone, a kao i prošle i ove godine će festival gostovati u Jagodini. U holu jagodinske gimnazijalce 26. i 27.09. biće organizovane projekcije filmova. Program možete videti na ispod:

INFORMACIJE O FILMOVIMA:

26. 9, 18 časova
Alis i gradonačelnik (igr.) r. Nicolas Pariser / Francuska, 2018, 105’

Gradonačelnik Liona, Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, oseća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju, Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja Gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, kroz filter dve generacije. Dijalog dve dijametralno suprotne ličnosti koje preispituju sve ono u šta su do tada verovale.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=alis-i-gradonacelnik-igr

26. 9, 20 časova
Stig Lašon: Čovek koji se igrao vatrom (dok.), r: Henrik Georgsson / Švedska, 2018, 99’

„Čovek koji se igrao vatrom“ detaljno govori o zaostavštini i životnom delu poznatog autora Stiga Lašona. Tvorac je i pisac najprodavanijeg serijala Devojka s tetovažom zmaja, koji je adaptiran u nekoliko uspešnih filmova. Lašon je bio predan novinar i autor, čiji je fascinantan i dramatičan život do sada uglavnom nepoznat. Bio je posvećen borbi protiv desnog ekstremizma i širenju poruke da je demokratija pravo za koje se treba boriti. Film sadrži intervjue s ljudima bliskim Lašonu, kao i jedinstven materijal iz njegove privatne arhive, rekonstrukcije događaja i nikada ranije viđene arhivske snimke.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=stig-larson-covek-koji-se-igrao-vatrom-dok

27. 9, 18 časova
Zvezda od 100 kila (igr.), r: Marie-Sophie Chambon / Francuska / 2019, 88’

Šesnaestogodišnja Lua ima samo jedan san, a to je da postane astronaut. Odlična je u fizici i kada bi se merila samo pamet, bila bi savršen kandidat. Međutim, Lua ima veliki problem: ima preko 100 kila-porodično nasleđe od kog ne može da pobegne. Kada pomisli da je sve izgubljeno, Lua upoznaje Ameli, Stanu i Džastin, tri tinejdžerke suočene sa sličnim problemima, ali ipak spremne da učine sve što je potrebno kako bi se zajedno otisnule u svemir.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=zvezda-od-100-kila-igr

27. 9, 20 časova
Moje neverovatno leto s Tes (igr.) r: Steven Wouterlood / Holandija, Nemačka / 2019, 82’

Uplašen od mogućnosti da će jednog dana, kao najmlađe dete, ostati sam na svetu jer će svi stariji iznjegove porodice umreti pre njega, Sem započinje sopstveni „trening samoće” tokom kog luta ostrvom nekoliko sati dnevno. Kada upozna misterioznu Tes, koja ima veliku tajnu, Sem se upliće u avanturu koja će mu pomoći da shvati da bi trebalo da neguje odnos sa svojom porodicom, umesto da beži od njih. On donosi prelomnu odluku koja će dovesti u pitanje njegovo specijalno prijateljstvo s Tes i zauvek promeniti njen život.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=moje-neverovatno-leto-sa-tes-igr

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR