Učenica naše gimnazije na nagradnom putovanju

0

Sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog, gospodina Jovana, 25. juna 2021. godine, realizovana je jednodnevna studijska ekskurzija u Novi Sad. Ova ekskurzija je nagradno putovanje fondacije „Mića Grading“ i od ove školske godine se dodeljuje kao nagrada „Ljubodrag Janković Jale“, po znamenitom jagodinskom slikaru. Nagrada je dodeljena pobedničkim radovima pristiglim na Svetosavski likovni konkurs, namenjen učenicima i učenicama 3. razreda srednjih škola u Jagodini. Na prazničnom bdeniju uoči Savindana, dodeljene su prve tri novčane nagrade i Monografija Ljubodraga Jankovića Jaleta. Nagrade je uručio Preosvećeni vladika Jovan, a uz njih i pohvalnice koje su dobili svi učesnici konkursa. Pohvalnice su, ujedno, i dar za doprinos razvoju likovne umetnosti kod mladih. Usled epidemijskih mera, nagradno putovanje nije bilo moguće organizovati sve do sada.

U ranim jutarnjim časovima, posle pročitane molebne jektenije za putovanje koju su u Staroj Miloševoj crkvi upriličili veroučitelji Gimnazije „Svetozar Marković“, jerej Miloš Ćirić i gospodin Uglješa Urošević,  krenulo se put Novog Sada. Na put su pošle nagrađene učenice Gimnazije „Svetozar Marković“, Staša Đorđević iz Ćuprije, učenica odeljenja III-5, koja je osvojila 2. nagradu, i Kristina Radojević iz Jagodine, učenica odeljenja II-5, dobitnica diplome za ulazak u uži izbor, obe sa društveno-jezičkog smera. Društvo im je pravila učenica Ekonomsko-trgovinske škole „Slavka Đurđević“, Nevena Đurđević, sa smera turistički tehničar iz odeljenja II-5. Ostali nagrađeni i njihovi veroučitelji iz opravdanih razloga nisu mogli da krenu na put. U Novom Sadu su veroučitelje i učenice dočekali gospodin Mića Mihajlović, vlasnik firme „Grading“ iz Jagodine i njegov sin gospodin Mijat. Zatim je usledio obilazak Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske sa stručnim vođenjem, te Poklon-zbirke Rajka Mamuzića. Na ručku koji je upriličen od strane fondacije, učenice su bile u prilici da upoznaju i razgovaraju sa darovitim i plodnim beogradsko-novosadskim slikarom Slavkom Krunićem i njegovom cenjenom suprugom Ljiljanom, takođe slikarkom. Ova vrsta susreta je značila mladim dušama koje žele još više da se bave likovnom umetnošću, da bi saznali kako jedan savremeni slikar radi, kako razmišlja, na kakve izazove nailazi i sl. Gospodin Mića je ovom prilikom najavio i to da je razrađen plan da ovaj nagradni konkurs postane tradicija njegove fondacije.

Posle rastanka sa domaćinima i njihovim gostima, usledila je šetnja Novim Sadom i povratak u Jagodinu. Bilo je očigledno da su deca bila oduševljena viđenim i doživljenim, kao i inspirisana da rade na produbljivanju svojih znanja i daljem usavršavanju svog likovnog stvaralaštva, a sve na korist svojoj otadžbini i na ponos svojoj Svetosavskoj Crkvi.

                                                                        Veroučitelj Uglješa Urošević

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR