Упис у филолошко одељење 2017/18 школска година

0

Информација о филолошком одељењу

Као и у претходних десет година, Гимназија „Светозар Марковић“ у Јагодини ће у школској 2017/18. години, поред друштвено-језичких и природно-математичких одељења, једног одељења за обдарене ученике у рачунарској гимназији уписати и једно специјализовано одељење филолошке гимназије. Ово одељење ради по посебном наставном плану и програму, настава се изводи уз помоћ најсавременијих наставних средстава, а упис нових ученика врши се на основу резултата пријемног испита који ће бити одржан почетком јуна.

Наставни план и програм

Оно што је карактеристично за наставни план и програм филолошке гимназије у односу на програм који важи у класичној гимназији је, пре свега, посебна пажња која се посвећује изучавању језика и друштвених наука. У првом разреду једина разлика је повећани недељни фонд часова српског језика и књижевности, као и првог и другог страног језика. У старијим разредима, међутим, ученици филолошке гимназије имају и уже-стручне предмете као што су Увод у општу лингвистику, Основи превођења, Реторика и беседништво, а такође и трећи, факултативни језик (до сада су то били италијански и шпански). Латински језик учи се у сва четири разреда, а у трећем и четвртом разреду фонд часова природних предмета се у великој мери смањује или потпуно губи.

Начин спровођења плана и програма

Настава за ученике филолошког одељења изводи се уз употребу савремених наставних метода и средстава. За потребе учења српског и страних језика одељење се дели у групе од дванаест ученика, а настава страних језика се, по потреби, изводи и у посебним кабинетима опремљеним за тај вид наставе.

Потребна документа за упис

За упис је потребна пријава за упис у средњу школу (образац се купује у књижари или добија уз конкурс), као и сведочанства о успеху у основној школи.

СВИ УЧЕНИЦИ КОЈИ КОНКУРИШУ ЗА УПИС У ФИЛОЛОШКО ОДЕЉЕЊЕ МОРАЈУ ТО ОДЕЉЕЊЕ УПИСАТИ КАО СВОЈУ ПРВУ ЖЕЉУ У ЛИСТИ ЖЕЉА, КОЈУ ПОПУЊАВАЈУ У СВОЈИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА.

 

TЕСТОВИ СА ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА ЗА ФИЛОЛОШКО ОДЕЉЕЊЕ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here