Два нова издања Епархије шумадијске представљена у Јагодини

0

У оквиру обележавања 18. Светосавске недеље у Јагодини, а поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата и дипломатске мисије Светог владике Николаја и протojeрeja Љубисава Поповића у Енглеској, у протеклих годину дана штампана су два издања Издавачке куће „Каленић“ Епархије шумадијске, која су представљена 23. јануара 2020. године у Гимназији „Светозар Марковић“.

  1. Служење и сведочење протојереја Љубисава Поповића (1881-1966)
  2. О Багрдану и Багрданцима

Ово свечано вече које је својим присуством увеличао градоначелник Јагодине, господин Верољуб Стевановић, отворио је Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. Ово је уједно и први пут у новијој историји да један наш архијереј посећује Јагодинску гимназију на радост директора и oних који у овој школи „уче и који се уче“. Преосвећени владика Јован је говорећи о књигама истакао колико је прота Љубисав, упркос чињеници да је био истакнут у високом друштву, имао осећај за народ, како га је разумео и био ту за свакога. Зато га је назвао правим народним човеком. Др Милош Ковић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду је из књига издвојио то што је прота Љубисав дао врло фине и реалне портрете патријарха Димитрија и Светог владике Николаја, и да није био неко ко ће у описима улепшавати стварност. Био је од оних писаца који врло реално представљају ствари ониквим какве јесу, што су аутори књига и потврдили истраживањима у архивима у Србији. Господин Немања Девић, истраживач сарадник Института за савремену историју у Београду је у вези са књигама дао интересантно поређење. Направио је разлику између две наизглед врло сличне речи – наследство и наслеђе – рекавши да наслеђе може такође бити нешто што ћемо наследити, али да је неупоредиво драгоценије, како на личном и породичном плану, тако и на црквеном и националном. Тим непроцењивим наслеђем је назвао и ова два издања.

Сви говорници су се захвалили ауторима и похвалили их за изузетан труд који су уложили да би ове две књиге угледале светлост дана. На крају је један од аутора, ђакон др Ивица Чаировић, доцент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, најпре захвалио свом коаутору, протонамеснику јагодинском Миломиру Тодоровићу на љубави и залагању које је показао у раду око књига. А затим је захвалио члановима породице који су максимално изашли ауторима у сусрет. Рекао је да без свесрдне сарадње са њима око добављања грађе у вези са издањима, ништа од постигнутог не би било могуће.

Свечани тон овој вечери дали су ученици јагодинске музичке школе „Владимир Ђорђевић“ – Сташа Марјановић, Лена Миленковић, Сава Тодоровић и Матија Стојановић, у пратњи професора гитаре Данице Славковић, извођењем традиционалних композиција са наших простора. Праунук проте Љубисава, а свршени ученик јагодинске гимназије, Урош Лазовић је изрецитовао песму Војислава Илића Млађег, посвећену проти Љубисаву, „Мој излет у Багрдан“ и тако најлепше могуће употпунио ово вече.

Опширније на везици:

http://eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/6595-dva-nova-izdanja-eparhije-sumadijske-predstavljena-u-jagodini

вероучитељ Угљеша Урошевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here