Dva nova izdanja Eparhije šumadijske predstavljena u Jagodini

0

U okviru obeležavanja 18. Svetosavske nedelje u Jagodini, a povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i diplomatske misije Svetog vladike Nikolaja i protojereja Ljubisava Popovića u Engleskoj, u proteklih godinu dana štampana su dva izdanja Izdavačke kuće „Kalenić“ Eparhije šumadijske, koja su predstavljena 23. januara 2020. godine u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

  1. Služenje i svedočenje protojereja Ljubisava Popovića (1881-1966)
  2. O Bagrdanu i Bagrdancima

Ovo svečano veče koje je svojim prisustvom uveličao gradonačelnik Jagodine, gospodin Veroljub Stevanović, otvorio je Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan. Ovo je ujedno i prvi put u novijoj istoriji da jedan naš arhijerej posećuje Jagodinsku gimnaziju na radost direktora i onih koji u ovoj školi „uče i koji se uče“. Preosvećeni vladika Jovan je govoreći o knjigama istakao koliko je prota Ljubisav, uprkos činjenici da je bio istaknut u visokom društvu, imao osećaj za narod, kako ga je razumeo i bio tu za svakoga. Zato ga je nazvao pravim narodnim čovekom. Dr Miloš Ković, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je iz knjiga izdvojio to što je prota Ljubisav dao vrlo fine i realne portrete patrijarha Dimitrija i Svetog vladike Nikolaja, i da nije bio neko ko će u opisima ulepšavati stvarnost. Bio je od onih pisaca koji vrlo realno predstavljaju stvari onikvim kakve jesu, što su autori knjiga i potvrdili istraživanjima u arhivima u Srbiji. Gospodin Nemanja Dević, istraživač saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu je u vezi sa knjigama dao interesantno poređenje. Napravio je razliku između dve naizgled vrlo slične reči – nasledstvo i nasleđe – rekavši da nasleđe može takođe biti nešto što ćemo naslediti, ali da je neuporedivo dragocenije, kako na ličnom i porodičnom planu, tako i na crkvenom i nacionalnom. Tim neprocenjivim nasleđem je nazvao i ova dva izdanja.

Svi govornici su se zahvalili autorima i pohvalili ih za izuzetan trud koji su uložili da bi ove dve knjige ugledale svetlost dana. Na kraju je jedan od autora, đakon dr Ivica Čairović, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, najpre zahvalio svom koautoru, protonamesniku jagodinskom Milomiru Todoroviću na ljubavi i zalaganju koje je pokazao u radu oko knjiga. A zatim je zahvalio članovima porodice koji su maksimalno izašli autorima u susret. Rekao je da bez svesrdne saradnje sa njima oko dobavljanja građe u vezi sa izdanjima, ništa od postignutog ne bi bilo moguće.

Svečani ton ovoj večeri dali su učenici jagodinske muzičke škole „Vladimir Đorđević“ – Staša Marjanović, Lena Milenković, Sava Todorović i Matija Stojanović, u pratnji profesora gitare Danice Slavković, izvođenjem tradicionalnih kompozicija sa naših prostora. Praunuk prote Ljubisava, a svršeni učenik jagodinske gimnazije, Uroš Lazović je izrecitovao pesmu Vojislava Ilića Mlađeg, posvećenu proti Ljubisavu, „Moj izlet u Bagrdan“ i tako najlepše moguće upotpunio ovo veče.

Opširnije na vezici:

http://eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/6595-dva-nova-izdanja-eparhije-sumadijske-predstavljena-u-jagodini

veroučitelj Uglješa Urošević

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR