Oflajn, onlajn, lajk, šer

0

Svima nam je već dosadila ona fraza „Batalite Facebook i izađite napolje..“

Naravno da mi izlazimo napolje, pa idemo u školu, zar ne? Idemo na žurke, a neko od nas čak izađe i da prošeta preko dana!

Pa zašto onda svima predstavlja veliki problem kada mladi koriste društvene mreže u slobodno vreme?! Svi mi volimo da se družimo jedni sa drugima, ali problem nastaje kada radije biramo Skype, Twitter, Facebook i ostale mreže. Zašto je to tako? Zar više ne vidimo čar u pogledima, u pričanju? Žalosno je kada uđemo u kafić i vidimo prijatelje kako kuckaju poruke na telefonu, ili igraju igrice. Jednom sam bila u našem poznatom kafiću „Srce“. Čekajući drugaricu, razgledala sam ljude oko sebe. Zaprepastio me je jedan par. Delovalo je kao da su momak i devojka na prvom dejtu. Čovek bi pomislio da bi dečko našao neko originalnije mesto, ali izgleda da svi vole da se drže nepisanih pravila. I dok ste očekivali prizor dvoje zaljubljenih, koji razmenjuju poglede, osmehe, drže se za ruke… Ne, oni su gledali svako u svoj telefon, pijuckajući kafu i jedino o čemu su pričali bio je novoobjavljeni status njihovog, verovatno zajedničkog, prijatelja. Ne znam kako, ali svi smo odjednom postali zavisnici interneta. Prvo što uradimo kada uđemo u neki restoran ili kafić jeste da proverimo da li možemo da se „nakačimo“ na wireless. Neki, izgleda, uspevaju da se bore protiv toga, ne kupuju Android telefone i nemaju Facebook profile. Naravno da ne predlažem da deaktiviramo profile i izađemo napolje. Internet, Facebook, Skype svakako imaju i svojih prednosti. Google svi koristimo u traženju nekih nama bitnih informacija. Skype i Facebook su besplatni i najlakši način da održavamo kontakt sa prijateljima, pogotovo sa onima koji žive dalje od nas.

Rezultati jednog istraživanja pokazali su da korisnici Facebook-a sa velikim brojem Facebook prijatelja na pitanje šta misle o svom životu i o svojim uspesima, davali su sebi niže ocene ukoliko su upravo pogledali statuse svojih prijatelja na Facebook-u u odnosu na one koji nisu posećivali sajt u skorije vreme. Takođe, neki britanski psiholozi su izjavili da News Feed korisnika Facebook-a, koji služi za prikazivalje dobrih vesti (veridbe, venčanja, vesti o prinovama, novim vezama, upisima u srednje škole i fakultete) čine da se osobe koje ih gledaju, osećaju loše pri pomisli na vlastita dostignuća.

Facebook, dakle, može da nam pomogne da upoznamo nove ljude, da češće komuniciramo sa ljudima koji su udaljeni od nas, besplatan je za sve korisnike, omogućava nam da razmenimo fotografije, video snimke, i nama bitne događaje sa bliskim prijateljima. Pa ipak, Facebook može biti opasan zbog lažnog predstavljanja identiteta, previše vremena se provodi na njemu, radije se bira dopisivanje nego uživo viđenje, gubitak privatnosti, krađa identiteta i gubljenje fonda reči pri usmenom izražavanju.

Treba biti umeren u svemu u životu, pa tako i korišćenju ove društvene mreže.

Autor: Sara Milanović

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR