Помен на гробу Светозара Марковића

0

Јагодинска гимназија је основана 26. новембра 1869. године, али Дан школе се прославља 26. марта. Тог дана су земни остаци Светозара Марковића, чије име школа носи од 1946. године, пренети из Трста у Јагодину. Дан када је Светозар Марковић преминуо је 10. март 1875. У сусрет обележавању 150 година од његове смрти 2025. године, на иницијативу вероучитеља Угљеше Урошевића, управа школе одлучила је да ове године први пут у историји пригодно обележи овај дан – парастосом на његовом гробу.

Дана 10. марта 2023. године на градском гробљу у Јагодини у подне су се огласила звона цркве Светог великомученика Георгија. Венац на гроб Светозара Марковића положио је директор Јагодинске гимназије, Мирослав Вељковић. Помен су служили часни оци – некадашњи вероучитељ гимназије, о. Немања Стефановић, и садашњи вероучитељ гимназије и координатор за верску наставу Архијерејског намесништва беличког, о. Милош Ћирић. Помену су присуствовали наставници и наставнице, гимназијалци и гимназијалке, затим бивши ученици гимназије, као и чланови породица покојних ученика и предавача ове школе. Повод за присуство потоњих је што су у склопу помена Светозару Марковићу поменути и сви оснивачи, добротвори и приложници школе, као и наставници, ненаставно особље и ученици. Дакле, сви преминули који су на неки начин били део Јагодинске гимназије током њене дуге историје. На овај начин је изражено јединство генерација „оних који уче и који се уче“, а које се смењују на истом месту, под кровом институције где се тако дуго и предано ради на васпитању и образовању младих људи Јагодине и околних места. Изражена је вера да ће у Будућем веку време и простор бити преображени, па ће престати да буду фактори раздвајања. Насупрот томе, све генерације биће окупљене на једном месту без обзира колики временски период их историјски дели…

Након певања песме „Вечан спомен“ и завршетка парастоса, сви присутни су се послужили кољивом чији је приложник бивши ученик Јагодинске гимназије, Един Османагић. Пригодно слово о патрону школе одржала је професорка историје, Ана Станковић.

вероучитељ Угљеша Урошевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here