Školska slava 2021.

0

Na Savindan 2021. godine Gimnazija „Svetozar Marković“ proslavila je školsku slavu. Nastavno, nenastavno osoblje i učenici škole obeležili su svoju slavu nešto drugačije no ranijih godina.

Budući da je uobičajena Svetosavska akademija izostala usled epidemiološke situacije, nastojali smo da čitava nedelja bude u svečanom duhu praznika. U tom smislu, pripremljeni su panoi na temu svetosavlja, koji su se nalazili u holu škole. Tematski su podeljeni u tri celine. Jedan deo odnosio se na odabrane segmente biografije Svetog Save, sa stanovišta poetizovane istorije, žitija i narodnog predanja. Drugi fragment sadržao je poeziju posvećenu Svetom Savi, dok je treći – „Putevima Savinih mudrosti“ obuhvatao delove izabranih beseda vladike Nikolaja Velimirovića, Matije Bećkovića i drugih autora i citate iz dela Svetog Save.

Na dan slave u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla obavljeno je rezanje slavskog kolača, čemu je tradicionalno prisustvovao deo kolektiva. Ovogodišnji kolačar bila je Ana Janjić, prof. srpskog jezika i književnosti, sa porodicom. Svi prisutni pomolili su se za zdravlje i napredak doma kolačara, svih naših učenika i zaposlenih. U prisustvu oca Milomira, nadležnog sveštenika, i ostalog sveštenstva i veroučitelja Uglješe Uroševića, prisutni su zablagodarili za postojeće dobro, umolivši blagoslov za buduća postignuća svih đaka, osoblja škole i njihovih porodica.

Nakon toga, prigodnim okupljanjem i posluženjem u Gimnaziji okončana je proslava školske slave, sa nadom da će predstojeći meseci doneti bolje okolnosti za život i rad, u zdravlju i u svetlu obrazovanja i vaspitanja kojima težimo. Kolačar za narednu školsku godinu je Nataša Petrović, prof. matematike, sa porodicom.

Ana Janjić, prof. srpskog jezika i književnosti

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR