Учешће наших ученица на радионици на САЕ Институту и Институту Сервантес у Београду

0
Институт Сервантес у Београду

Као што је већ познато, ученице 3. и 4. разреда наше школе које су прошле године учествовале на Другом националном конкурсу “Сервантес приказује…“ (2017) за најбољи краткометражни филм на шпанском језику снимљен мобилним телефоном на тему „Како се црта пејзаж“, освојиле су прво и друго место. Тим поводом, поред ваучера за куповину гардеробе једног познатог шпанског бренда, курса шпанског језика он-лине, AVE Global са ментором и бесплатне пријаве за DELE испит за школарце за сваког члана екипе, награда које су ученице освојиле било је и учешће на радионицама које су се одржале ове године у марту и априлу на САЕ Институту и наравно у просторијама Института Сервантес у Београду. Радионица о монтажи и прављењу кратких видео материјала и Позоришна радионица пружиле су нашим ученицама мноштво нових идеја и савета, спознају граница својих могућности и креативности на овом пољу и што је најважније невероватно искуство које су свакако и ове године пожелеле да искусе пријавом на овогодишњи конкурс чија се тематика односи на друге земље са шпанског говорног подручја, под називом “Једна авантура у Хиспанској Америци“.

’’Позивом САЕ факултета да дођемо на радионицу коју су организовали за нас и научимо нешто више о изради филма, очекивано леп дочек смо добиле од стране професора, директора фотографије, сниматеља и шефа катедре за филмску продукцију на САЕ Институту, Андреја Хамовића. Уједно то је било и прелепо искуство за нас којима се пружила прилика да научимо нешто више о ономе што волимо да радимо а то је снимање краткометражних филмова. Доста добрих аргумената и нових идеја смо добиле, затим смо научиле нове технике за израду филмова, како то на лакши и изванредан начин да изведемо. Уз поменуте нове идеје и приказе одлучиле смо да учествујемо и на овогодишњем такмичењу“, изјавила је Ивана Павловић, ученица IV-3.

„Радионица глуме је била креативна и другачија, слободно могу да кажем нешто ново у чему нисмо имали прилике раније да учествујемо. Савремена опрема, љубазан домаћин који је све време са нама причао на шпанском, пријатељско и радно окружење, једном речју дивно искуство“ изјавила је Миљана Ивановић, ученица III-1.

“Позоришна радионица је била јако занимљиво искуство. Очекивале смо да то буду савети уз неке вежбице али смо добиле безброј вежби које, како нам је предавач Раде Кнежевић рекао, поспешују креативност и инспирацију. Научио нас је неким стварима које нису везане само за глуму, већ и за живот уопште. Теорија “Ми не гледамо представу, ми је проживљавамо“ нам је постала доста ближа него што је била пре.” каже Кристина Ђурић III-1.

Предавач на САЕ Институту, Андреј Хамовић такође носи позитивне утиске са радионице:

“Девојке су сјајне, вредне и радне, то је мој утисак. Било ми је задовољство, надам се да су и њихови утисци позитивни. “

“У име професорке шпанског језика, Тање Тодосијевић, и у име свих учесника такмичења  још једном се захваљујем САЕ Институту као и Институту Сервантес у Београду, дивним предавачима, организаторима конкурса и свима који су нам омогућили да проведемо незаборавне тренутке на радионицама и искусимо другачији вид едукације“ каже Невена Радосављевић III-1.

Galerija-Instituta-Servantes-i-izložba-ilustracija-španske-umetnice-María-Hesse
Галерија Института Сервантес и изложба илустрација шпанске уметнице Марије Хесе (María Hesse)

Своје време на Институту Сервантес ученице су употпуниле посетом галерије у којој је у априлу представиљена изложба несвакидашњих илустрација шпанске уметнице Марије Хесе (María Hesse) инспирисане животом и делима славне Фриде Кало.

Treći nacionalni konkurs za najbolji kratkometražni film na španskom jeziku
Трећи национални конкурс за најбољи краткометражни филм на шпанском језику снимљен мобилним телефоном 2018: „Сервантес приказује…

Поред прошлогодишњих такмичара овогодишњем конкурсу придружиле су се и ученице 2.разреда филолошког одељења. Сада све заједно са нестрпљењем исчекују имена победничких кракометражних филмова који ће бити објављени 13.јуна  и наравно нове награде. Држимо им палчеве. Срећно!

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here