Књижевни конкурс „Јара Лабуд“

0

Успех наших ученика и на овогодишњем „Јари Лабуду“.
Ученици наше школе су у Народној библиотеци „Радислав Никчевић“, у четвртак, 15. 12. 2022, читали своје радове и учинили вече забавним и пријатним.
Прву награду је добила ученица IV разреда Нина Ђурђевић, трећу награду добио је ученик III разреда Лука Марјановић. Уз ученике су биле Нинина професорка Смиља Перуновић и Милица Миловановић.
*
Преносимо и како су ово вече дочарали наши пријатељи из библиотеке.
*
ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ НА 35. КЊИЖЕВНОМ КОНКУРСУ „ЈАРА ЛАБУД“
Врло је мало књижевних догађаја у Србији који у континуитету трају 35 година. Један од њих, који има част да организује Народна библиотека у Јагодини, је Књижевни конкурс “Јара Лабуд” који, можемо са поносом да кажемо, сваке године изненади бројем и квалитетом пристиглих радова ученика средњих и основних школа Јагодине. Започео давне 1987. године на иницијативу Миладина Стошића, професора Гимназије, а у част незаборављеног песника Мораве, Драгана Глигоријевића, популарног Јаре Лабуда, конкурс је оправдао своју величину и значај и ове године. Пуно квалитетних радова обележило је мали јубилеј, три и по деценије како Књижевни конкурс “Јара Лабуд” промовише младе писце и богати јагодинску културну и књижевну сцену.
Жири није имао лак посао, а у категорији основношколаца 1. место је освојила Јана Тодоровић, 7. разред, О.Ш. “17. октобар“, 2. место деле Павле Јовановић, 6. разред “Бошко Ђуричић”, Јана Марковић, 6. разред О.Ш. “Рада Миљковић” и Вера Костић, О.Ш. “Бошко Ђуричић”. 3. место деле Лука Пљеваљчић, 7. разред О.Ш. “Радислав Никчевић”, Милана Петровић, 5. разред О.Ш. “Горан Остојић” и Дарија Радојичић, 8. разред О.Ш. “Бошко Ђуричић”.
У категорији средњошколаца 1. место и награду „Јара Лабуд“ за 2022. годину добија Нина Ђурђевић, IV разред Гимназије „Светозар Марковић“ за приповетку „Кад олиста трешња“. О овој приповеци жири примећује:
„У приповеци “Кад олиста трешња”, Нина Ђурђевић се хвата у коштац са вечитом и захтевном књижевном темом суочавања са сопственом рањивошћу и смртношћу. Неочекивано зрело, не клизећи ни момента у патетику (код оваквих тема та опасност је увек присутна) ауторка постепено, прецизним ритмом казивања и одмереном духовитошћу развија фабулу доводећи је из реалности у фикцију, из дескрипције у рефлексију, не губећи притом нит која све природно повезује. Фино изведен крај, који је и овде нови почетак, ставља печат на откриће нове књижевне наде за коју се сви надамо да ће наставити да пише и да ће и неке друге животне теме провући кроз своју аутентичну ауторску призму…“
2. место у конкуренцији средњошколаца деле Луна Ђурђевић, IV разред ЕТШ „Славка Ђурђевић“ за песму „Нађи ме“ и Филип Ђорђевић, Е-24 ЕГШ „Никола Тесла“, за приповетку „Прича из димензије друге“, док 3. место деле Маја Алексић, IV разред ЕТШ „Славка Ђурђевић“, за песму „Хеј ти“ и Лука Марјановић, III разред Гимназије „Светозар Марковић“ за песму „Балада о ковид болеснику“.
Надамо се да ће и идуће године Књижевни конкурс „Јара Лабуд“ окупити и нове генерације младих књижевних стваралаца који ће својим прозним и поетским радовима улепшати и подмладити јагодинску књижевну сцену.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here