Обавештење за ученике и наставнике о евидентирању непримереног понашања ученика на он-лајн платформама

0

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је допис свим школама везано за непримерено понашања ученика на онлајн платформама. Потребно је да се наставници и ученици упознају са следећим:

У складу са специфичностима организовања онлајн  наставе у време пандемије вирусом и узимајући у обзир праћење понашања ученика, наставници и стручни сарадници ће обратити посебну пажњу на могуће непримерено понашање ученика на платформама за учење (различити облици дигиталног насиља, непримерени коментари и др.).

Школа је у обавези да обавести родитеље ученика да обрате пажњу на садржаје које ученици постављају током процеса онлајн учења, те да их информише да ће непримерено понашање ученика утицати на  оцену из владања на крају школске године.

Ученици се још једном подсећају на правила понашања на онлајн платформама за учење, свако непримерено понашање биће евидентирано, информисаће се родитељи, а непримерени садржај биће уклоњен са платформи које се користе у раду.

Уколико школа буде имала сазнања о дигиталном насиљу између ученика које се наставља и поред информисања родитеља и/или представља посебан ризик по ученика/ке изложене насиљу у обавези је да поднесе пријаву надлежном Министарству унутрашњих послова и о томе извести надлежну Школску управу.

Подсећамо на нека од основних правила понашања на електронским платформама:

  1. Платформа се користи само у сврху образовања: за преузимање наставних садржаја и слање домаћих задатака
  2. На платформи се не постављају непримерени садржаји
  3. Платформа служи само за комуникацију између наставника и ученика
  4. Забрањено је постављање личних података и података других особа
  5. Пажљиво пратити добијена упутства
  6. Злоупотреба платформа кажњива је у складу са Законом.

Више о дигиталном насиљу можете прочитати овде http://gimnazijajagodina.edu.rs/digitalno-nasilje-clanak/ .

Педагошко-психолошка служба

НЕМА КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР