Produžena saradnja u vezi sa sticanjem diplome iz nemačkog jezika (DSD)

0

Srbija i Nemačka produžile su danas saradnju u okviru projekta sticanja diplome iz nemačkog jezika (DSD) preko kojeg srpski đaci dobijaju međunarodno priznate diplome tog jezika.

Novim aneksom Memoranduma o razumevanju, koji su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, u projekat je uključeno 27 srpskih škola.

Od 2012, kada je potpisan Memorandum, u projektu je učestvovalo više od 2.300 učenika.

Ministar Šarčević istakao je da ga raduje saradnja dve države i dodao da je projekat sticanja diplome iz nemačkog jezika samo jedna od zajedničkih aktivnosti na polju obrazovanja i nauke.

  –  Imamo veoma dobru saradnju sa svim nemačkim pokrajinama kada je u pitanju dopunsko školovanje srpskih đaka koji žive u Nemačkoj. Unapređujemo i dualno obrazovanje, a sve više sarađujemo i na polju nauke i tehnološkog razvoja kroz startap kompanije i njihovu akceleraciju, rekao je Šarčević.

Ministar je podsetio da je prošle godine u Kragujevcu otvoren i centar za celoživotno učenje zajedno sa kompanijom Simens i njenim kooperantima.

On je dodao da je prošle godine otvorena i katedra za nemački jezik i književnost na Univerzitetu u Nišu.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib naglasio je da je jedan od vrhunaca njegovog rada u Srbiji upravo otvaranje katedre za Germanistiku u Nišu.

    – Interesovanje za učenje nemačkog je veliko u Srbiji. Razmišljamo da napravimo sporazum između Gete instituta i Ministarstva prosvete o učenju nemačkog jezika, najavio je Šib.

Ove godine DSD 1 ispit biće održan 14. marta 2019. u 26 škola u Republici Srbiji, 24 srednje škole i 2 osnovne škole. Testovi stižu iz Nemačke i jedinstveni su za ceo svet i polažu se u isto vreme.

Test je koncipiran tako da se sastoji iz četiri dela i proveravaju se sve veštine (slušanje, čitanje, pisanje i govor).

Testove pregledaju nastavnici iz škola koji su prethodno prošli višemesečnu obuku akreditovanog seminara.

Na kraju godine učenici dobijaju međunarodno priznatu diplomu i to prema rezultatima koje su pokazali dobijaju diplomu o položenom A2 ili B1 nivou.

Dosadašnji rezultati pokazali odličan nivo znanja srpskih učenika. Prolaznost dece iz Srbije je oko 80 odsto, dok je u pojedinim delovima testa ona i veća od te brojke.

REZULTATI ISPITA ZA STICANJE NEMAČKE JEZIČKE DIPLOME U PERIODU OD 2016. DO 2018. GODINE

Iz priloženog se vidi da je prolaznost na ispitama gotovo 90%, kao i da je mnogo veći broj učenika ostvario nivo B1, što i jeste krajnji cilj testiranja. S obzirom na to da se učenici testiraju iz četiri jezičke veštine (čitanje, slušanje, govor i pisanje u narednoj tabeli se mogu videti postignuća po veštinama koja ukazuju takđe na visoke rezultate, na sonovu kojih je Srbija na međunarodnom nivou visoko pozicionirana.

Vest preuzeta sa sajta: www.mpn.gov.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR