Промоција романа “Таи” у нашој Гимназији: Путовање у себе

0

О овогодишњем лауреату НИН-ове награде говорили Ана Станковић и Милета Аћимовић Ивков.
Прошлог петка у свечаној сали гимназије ,,Светозар Марковић” у Јагодини одржана је промоција романа ,,Таи” Горана Гоцића, за који је овај новинар, публициста и књижевник почетком године примио престижну НИН-ову награду за коју многи књижевни зналци и дан данас тврде да има највећи рејтинг на списку бројних српских књижевних признања.

ivkov-i-gocic

Гоцић (52) је, иначе, бивши новинар и публициста који је објавио четири књиге из тих области (једну о Емиру Кустурици, а другу о Желимиру Жилнику), магистрирао медије на Факултету политичких наука, а ,,Таи” је његов први роман и прво уметничко дело, које му је штампала београдска ,,Геопоетика”.
Одлично организовано вече пред бројним младим љубитељима писане речи веома надахнуто је отворила Ана Станковић, професор књижевности у Гимназији у Јагодини, подсетила на животни и уметнички пут овог књижевника који је радио у десетак еминетних медија (,,Дневни телеграф”, ,,Борба”, ,,Политика”, Би-би-си итд.), као и на то да роман истражује и успоставља везе између две културе – истока и запада. Говори, како је нагласила професорка Станковић, и о човековој потреби за изгнанством. Сусрету са другим културама и повратку себи.

Милета Аћимовић Ивков, један од најугледнијих књижевних критичара данашњице, иначе и песник и есејиста, вишегодишњи члан жирија за НИН-ову награду, нагласио је да за разумевање романа “Таи” треба доста напора, а да ова реч, заправо, означава слободу као симбол целе романескне радње.
“ТАИ”
– Реч је о придеву или именици која означава име државе, али и, пренесено, слободу. Тематски посматрано, роман има неколико линија. Тема следеће књиге биће егзил – рекао је специјално за ,,Нови пут” Горан Гоцић.

Говорећи као члан жирија за доделу ове заиста престижне књижевне награде, Ивков је подсетио и да је наша култура, уосталом као и све друго, захваћена површношћу и да јој недостаје некадашње мисаоности, али да је прошле године код нас објављено чак 180 романа, што је изузетно респектабилна бројка и за далеко веће и (еконмоски) развијеније земље.

Говорећи о Гоцићевом роману он га је идентификовао са главним јунаком, односно централним лирским субјектом којег је навао ,,сметењаком свога доба” . Додао је да је се ради о жанровски вишеструком роману који би се могао именовати и као путописни, као роман дневник, роман успелих варијација и љубавни роман …

Овај сусрет са лауретаом НИН-ове награде, као и прошле године са Алексдандром Гаталицом и такође Милетом Аћимовићем Ивковом, организцвао је Ђачки парламент на иницијиативу Александре Петровић, професорке књижевности, и Миће Вељковића, професора историје и успешног директора, који су тиме показали и да једна образовна сутанова може организовати изуезтне културне догађаје од ширег друштвеног значаја – на чему им, свакако, ваља од срца честитати.

Б. Џаковић

 

Извор: „Нови пут“

 

 

НЕМА КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР