Шта је професионална оријентација?

0

fotolia_52314294_sПод професионалном оријентацијом подразумевамо пружање помоћи и подршке у доношењу важних одлука по питању избора школе или факултета.

Професионална оријентација помаже да боље упознате себе и карактеристике које поседујете а битне  су за професионални избор, везане за интелектуалне, социјалне, емоционалне и креативне способности.

Професионална оријентација ти може пружити информације везане за услове за упис у одговарајуће школе или факултете.

Када бираш школу или факултет коју ћеш уписати, поред склоности и интересовања требало би узети у обзир и могућност будућег запослења.

Уколико си неодлучан по питању избора школе или будуће професије можеш се обратити школском психологу где ћеш урадити тест интересовања и тест личности. Након тестова психолог ће разговарати са тобом,и дати ти предлог шта би, на основу својих способности и интересовања, могао да упишеш. Коначна одлука је ипак твоја.

Радно време школског психолога је понедељком, уторком и средом у преподневној смени, четвртком и петком у послеподневној смени. Видимо се!

Користан савет: На интернету можеш наћи мноштво занимљивих информација и тестова о томе како да одабереш праву школу или каријеру за себе!

Неки од њих:

http://karijera.bos.rs/
http://www.profesionalnaorijentacijasrbija.com/
http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/dok-trazite-posao/saveti/profesionalna_orijentacija__kako_odabrati_zanimanjez.cid272
http://www.profesionalnaorijentacija.rs/izbor-fakulteta.html

Голубовић Олга,
психолог у Гимназији “Светозар Марковић” Јагодина

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here