Такмичење из рачунарства и информатике – „Дабар“

0

Ове године се организује пето по реду такмичење из рачунарства и информатике – „Дабар“ . Сви ученици наше школе који су заинтересовани да учествују на овом такмичењу требају да се најкасније до 05.11.2017. године пријаве својим професорима из рачунарства и информатике

Такмичење Дабар је намењено свим ученицима основних и средњих школа који су заинтересовани за различите области рачунарства и информатике. Нису неопходна посебна предзнања, тако да на такмичењу могу учествовати и ученици који не похађају часове информатике.

У години у којој је Србија постала званичан, пуноправан члан међународне Дабар организације, такмичење Дабар у Србији слави свој први мали јубилеј, 5 година Дабра у Србији. У претходне 4 године на такмичењу је учествовало више од 92.000 ученика. Ове године, убрзо по покретању такмичења, очекујемо и јубиларног 100.000 такмичара.

Поносни смо и на чињеницу да ће милион ученика широм света решавати задатке које су саставиле колеге професори основних и средњих школа из Србије. Ове године 6 задатака из Србије нашло се у међународној бази задатака, а задатак нашег колеге, Милана Лукића, проглашен за најбољи задатак у конкуренцији од 254 задатка из 54 земље.
У школској 2017/2018. години, такмичење Дабар ће се реализовати у следећим категоријама:

  • ученици основних школа узраста 3. до 4. разреда;
  • ученици основних школа узраста 5. до 6. разреда сврстани у категорију „Дабарчић“;
  • ученици основних школа узраста 7. до 8. разреда сврстани у категорију „Млади Дабар“;
  • ученици средњих школа узраста 1. и 2. разреда сврстани у категорију „Дабар“;
  • ученици средњих школа узраста 3. и 4. разреда сврстани у категорију „Старији Дабар“.

Ученици од 1. разреда до 4. разреда основне школе учествују само на школском такмичењу. Школско такмичење за ове категорије ученика креће од понедељка, 20.11.2017. у 7,30 и траје до петка, 24.11.2017. у 20,00.

Ученици од 5. до 8. разреда основне школе и ученици од 1. до 4. године средње школе такмичиће се на два нова такмичења (школском и републичком). Школско такмичење, за ове категорије ученика, почиње од понедељка, 13.11.2017. у 8,00 и траје до петка, 17.11.2017. у 20,00 часова. Најбољи такмичари са школског такмичења пласираће се на републички ниво . Републички ниво такмичења за ученике од 5. до 8. разреда основне школе и ученике од 1. до 4. године средње школе одржаће се 24. 02. 2018. године, истовремено у Крушевцу, Нишу, Новом Саду и Београду.

Такмичење се реализује онлине. Након пријаве, сваки ученик има 40 минута за решавање задатака. По истеку тог времена, систем за онлине тестирање се аутоматски затвара и чувају се резултати.

Све детаљне информације можете наћи у Правилнику такмичења и на нашем сајту: dabar.edu.rs

Свако даље појашњење можете добити преко овог сајта или слањем е–маил поруке.

Преузми:

Правилник такмичења Дабар

 

НЕМА КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР