Ученица Тијана Матић је освојила друго место на конкурсу „ДОБРО ДОШЛИ У МОЈУ ЗЕМЉУ“

0

Тијана Матић, ученица треће године, филолошког одељења, почетком новембра 2021. године, учествовала је на конкурсу ,,ДОБРО ДОШЛИ У МОЈУ ЗЕМЉУ“, који је спроведен под покровитељством УНХЦР-а, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Шесте београдске гимназије и Делегације Европске уније у Републици Србији.

У оквиру категорије НАЈБОЉА ПЕСМА ИЛИ ПРИЧА, Тијана је освојила друго место у конкуренцији од укупно 63 литерарна рада, чији су аутори средњошколци свих разреда више од 30 школа из преко 20 градова Републике Србије. Тема је била избеглиштво и неопходности инклузије избеглица, као и вршњачка емпатија и разумевање локалних младих према њиховим вршњацима који су били принуђени да напусте своје домове.

Чланови комисије за прегледање литерарних радова донела је следеће образложење за доделу награде Тијанин рад који је освојио друго место:

,,Без обзира на, било циљану било спонтану, континуирану изградњу свести о мигрантској кризи, оно што и даље на сваког човека најснажније утиче јесте сусрет лицем у лице са унесрећенима. Истовремено, непосредност таквог доживљаја јак је подстицај акције, позива за помоћ, жеље за чињењем онога што је у моћи појединца да бар неком од много хиљада сличних помогне да премости још један дан ка бољем сутра. Детаљан опис оваквог једног сусрета, истовремено личног и универзалног, уз дубоко разумевање широког спектра емоција и проблема прогнаних оно је што причу под шифром „Тоза“ чини упечатљивом и вредном, каква је и порука у закључном делу рада.“

Свечана додела награда одржала се 7. децембра, у Шестој београдској гимназији, уз присуство ментора и родитеља, као и представника организатора и покровитеља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here