Učešće naših učenica na radionici na SAE Institutu i Institutu Servantes u Beogradu

0
Institut Servantes u Beogradu

Kao što je već poznato, učenice 3. i 4. razreda naše škole koje su prošle godine učestvovale na Drugom nacionalnom konkursu “Servantes prikazuje…“ (2017) za najbolji kratkometražni film na španskom jeziku snimljen mobilnim telefonom na temu „Kako se crta pejzaž“, osvojile su prvo i drugo mesto. Tim povodom, pored vaučera za kupovinu garderobe jednog poznatog španskog brenda, kursa španskog jezika on-line, AVE Global sa mentorom i besplatne prijave za DELE ispit za školarce za svakog člana ekipe, nagrada koje su učenice osvojile bilo je i učešće na radionicama koje su se održale ove godine u martu i aprilu na SAE Institutu i naravno u prostorijama Instituta Servantes u Beogradu. Radionica o montaži i pravljenju kratkih video materijala i Pozorišna radionica pružile su našim učenicama mnoštvo novih ideja i saveta, spoznaju granica svojih mogućnosti i kreativnosti na ovom polju i što je najvažnije neverovatno iskustvo koje su svakako i ove godine poželele da iskuse prijavom na ovogodišnji konkurs čija se tematika odnosi na druge zemlje sa španskog govornog područja, pod nazivom “Jedna avantura u Hispanskoj Americi“.

’’Pozivom SAE fakulteta da dođemo na radionicu koju su organizovali za nas i naučimo nešto više o izradi filma, očekivano lep doček smo dobile od strane profesora, direktora fotografije, snimatelja i šefa katedre za filmsku produkciju na SAE Institutu, Andreja Hamovića. Ujedno to je bilo i prelepo iskustvo za nas kojima se pružila prilika da naučimo nešto više o onome što volimo da radimo a to je snimanje kratkometražnih filmova. Dosta dobrih argumenata i novih ideja smo dobile, zatim smo naučile nove tehnike za izradu filmova, kako to na lakši i izvanredan način da izvedemo. Uz pomenute nove ideje i prikaze odlučile smo da učestvujemo i na ovogodišnjem takmičenju“, izjavila je Ivana Pavlović, učenica IV-3.

„Radionica glume je bila kreativna i drugačija, slobodno mogu da kažem nešto novo u čemu nismo imali prilike ranije da učestvujemo. Savremena oprema, ljubazan domaćin koji je sve vreme sa nama pričao na španskom, prijateljsko i radno okruženje, jednom rečju divno iskustvo“ izjavila je Miljana Ivanović, učenica III-1.

“Pozorišna radionica je bila jako zanimljivo iskustvo. Očekivale smo da to budu saveti uz neke vežbice ali smo dobile bezbroj vežbi koje, kako nam je predavač Rade Knežević rekao, pospešuju kreativnost i inspiraciju. Naučio nas je nekim stvarima koje nisu vezane samo za glumu, već i za život uopšte. Teorija “Mi ne gledamo predstavu, mi je proživljavamo“ nam je postala dosta bliža nego što je bila pre.” kaže Kristina Đurić III-1.

Predavač na SAE Institutu, Andrej Hamović takođe nosi pozitivne utiske sa radionice:

“Devojke su sjajne, vredne i radne, to je moj utisak. Bilo mi je zadovoljstvo, nadam se da su i njihovi utisci pozitivni. “

“U ime profesorke španskog jezika, Tanje Todosijević, i u ime svih učesnika takmičenja  još jednom se zahvaljujem SAE Institutu kao i Institutu Servantes u Beogradu, divnim predavačima, organizatorima konkursa i svima koji su nam omogućili da provedemo nezaboravne trenutke na radionicama i iskusimo drugačiji vid edukacije“ kaže Nevena Radosavljević III-1.

Galerija-Instituta-Servantes-i-izložba-ilustracija-španske-umetnice-María-Hesse
Galerija Instituta Servantes i izložba ilustracija španske umetnice Marije Hese (María Hesse)

Svoje vreme na Institutu Servantes učenice su upotpunile posetom galerije u kojoj je u aprilu predstaviljena izložba nesvakidašnjih ilustracija španske umetnice Marije Hese (María Hesse) inspirisane životom i delima slavne Fride Kalo.

Treći nacionalni konkurs za najbolji kratkometražni film na španskom jeziku
Treći nacionalni konkurs za najbolji kratkometražni film na španskom jeziku snimljen mobilnim telefonom 2018: „Servantes prikazuje…

Pored prošlogodišnjih takmičara ovogodišnjem konkursu pridružile su se i učenice 2.razreda filološkog odeljenja. Sada sve zajedno sa nestrpljenjem isčekuju imena pobedničkih krakometražnih filmova koji će biti objavljeni 13.juna  i naravno nove nagrade. Držimo im palčeve. Srećno!

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR