Концерт групе Канда, Коџа и Небојша (ККН)

0

Концерт Групе Канда, Коџа и Небојша (ККН) ће се одржати у холу јагодинске гимназије „Светозар Марковић“ у петак, 01. јуна од 21.00 часова.

Карте се могу купити на дан концерта на улазу у јагодинску гимназију по цени од 400 динара, док је за ученике средњих школа обезбеђено 100 бесплатних карата које се могу преузети пре концерта у канцеларији директора гимназије.

Група Канда, Коџа и Небојша (ККН) је основана 1991. године у Београду. Прву поставу групе чинили су: Оливер Нектаријевић (вокал), Владислав Рац (бас-гитара), Растко Лупуловић (електрична гитара) и Стеван Димитријевић (бубањ). Име бенда је настало када су тадашњи чланови читајући неке старе преводе романа Достојевског, узели архаизме Канда (ваљда), коџа (много), док име Небојша припадало неком детету које је живело у истом блоку као и Растко Лупуловић.

Први албум – „Guarda Toma!“ из 1996. заправо је мешавина студијски снимљених песама и снимака са концерата одржаних током 1995. године у Дому омладине, КСТ-у и Битефу. У међувремену, члан групе постао је Марко Петронијевић (труба). На албуму учествује и Дејан Вучетић Вуча из групе Darkwood Dub, а албум је издат за Метрополис рекордс. На овом албуму чује се велика енергија и живост концертних наступа ККН-а. Највећи хит са овог албума је песма „Природа“. За разлику од оригиналног издања снимљеног на касети, на издању из 2002, снимљеном на CD-у, заједно са песмама ККН-а налази се и дебитантски албум групе Велики презир.

Убрзо, Растко Лупуловић одлази из бенда и монаши се у манастиру Дечани, а гитару у групи преузима Иван Тописировић Топ.

Пробој групе и прекид рада
Други албум, под називом „Играчка плачка“, издат је 1998. године за Б92. Албум је делимично политички ангажован, што се, осим у његовом наслову, чује највише у песми „Проћи ће и њихово“. Сходно друштвеним приликама, овај албум, нешто мирнији и мрачнији него претходни, красе и песме: „Right Direction“, „S.A.T.“, „Штастопојо“, „Медитеран“. Албумом „Играчка плачка“, који је, иако продукционо несавршен, понекад помињан као најбољи домаћи албум деведесетих, ККН се пробија у врх београдске и југословенске музике алтернативног и прогресивног звука.

Бенд се је, заједно са Дарквуд Дабом, Ајзберном и Атеист репом, прикључио Отпору и на совојим концертима позивао публику да гласа против странке Слободана Милошевића.  Новембра и децембра 1999. године Канда, Коџа и Небојша наступа у 12 градова за време Silence won’t do турнеје у организацији Б92, заједно са бендовима као што су Дарквуд даб и Саншајн. Турнеја је била вид протест против неславног Закона о информисању у коме се дефакто ограничава слобода изражавања.

Убрзо потом, Стеван Димитријевић напушта групу, а на његово место долази Владан Рајовић.

Трећи албум – „Become“ (Б92, 2000) је, са изузетком песме „Излазим“, у потпуности отпеван на енглеском језику. Музички, приметно је скретање ка регеу и есид-џезу, уз повремено коришћење нових инструмената као што су: виолина, клавир, тромбон, флаута и дромбуље. Највећи хитови са овог албума су песме „Righteous“, „Life“, „Nightmare“ и „Излазим“, уз песму с најкраћим називом у домаћој музици – „Е“. И овај албум се одликује дубоком свешћу о друштвеном тренутку, овај пут нешто универзалнијом и префињенијом – тим пре што је употребљен енглески језик – али врло приметном.

Следеће године, услед одласка Тописировића у САД и општег стваралачког замора, група одлучује да престане са радом, на разочарање публике. Опроштајни концерт одржан је 11. маја 2001. у башти СКЦ-а.

Друга постава и даљи развој
Након боравка у САД и повратка у Београд 2003. године, Нектаријевић око себе окупља нову екипу музичара. Нову поставу групе, осим њега и Рајовића, чине: Ненад Пејовић (гитара), Никола Новаковић (гитара) и Бранислав Драговић (бас). Назив групе, међутим, остаје непромењен.

ККН снимају нови албум и издају га 2005. године, под називом „Прекиди стварности“ (ПГП РТС). Овај албум, инструментално и текстуално, представља најзрелије остварење бенда. Са другачијом и свежијом атмосфером, песме овог албума одишу новом енергијом и излазе ван жанровских оквира. Издвајају се: „Плаше дечаке“, „Кад оживимо“, „Тон по тон“ и Оливеров, неколико година раније настали, соло израз: „Ahead There“. На албуму се преплићу реге, џез, рок и хеви метал. Албум, такође, карактеришу различити језици изражавања: шест песама је написано на српском, а четири на енглеском језику. „Прекиди стварности“ је изабран за најбољи домаћи албум у избору интернет магазина Попбокс.

Јануара 2008, издат је DVD под називом „Прекид стварности“ са снимцима концерата одржаних у београдском Дому омладине, 28. априла 2006. и на фестивалу Егзит, исте године. На диску се налазе и композиције које је група направила за рок-оперу „Mozart…Luster…Lustig“, као и фотографије бенда.

Пети албум ККН-а, „Девети живот“, издат је 15. октобра 2008., а шести – „Манифест“ – 4. маја 2011. године. Бенд је 11. јула 2013. године наступио на Мејн стејџу Егзит фестивала у Новом Саду.

Бенд је представио нови спот и нову песму „Све је стало у (р’н’р)“ 28. новембра 2013. у београдској галерији New Moment. Песму су пре објављивања свирали на готово свим својим наступима током 2013. године, а сама песма је снимљена уживо без исправки. Спот је сниман у Пирану, а продуцент спота је био Лазар Сакан, заједно са Рашком Миљковићем, Дарјом Пачевски и Сашом Штихом.

Телевизијску премијеру спот је имао 25. новембра 2013. године на телевизији МТВ Адрија. Бенд је најавио да ће њихов следећи албум изаћи 2014. године и најавио промену звука. Владан Рајовић је изјавио:

„Атмосфера је на снимању била одлична, спот је радио наш пријатељ Владимир Сакан који нас добро зна и на његово инсистирање одабрана је та пјесма, мада и нама одговара јер та нумера оставља јак печат и у њој је заступљена јака идеолошка максима, стих из рефрена ‘Све је стало у рокенрол.
Бенд је објавио албум под називом Воља за ноћ је издат октобра 2014. године. Назив албума је игра речима назива Ничеовог манускрипта Воље за моћ.

Уживо! је концертни албум београдског музичког састава Канда, Коџа и Небојша, издат 22. марта 2017. године у издавачкој кући Одличан хрчак.

Албум је издат на ЦД-у и на интернету, а песме на албуму су снимане на концертима бенда одржаних у претходних пар година.

Ово је први концертни албум бенда након ДВД издања Прекид стварности из 2006. године, и њиховог првог албума (Гуарда Тома!) већином сачињеног од концертних снимака. Издавање овог албума било је најављено марта 2016. године, пре концерта на којем је бенд обележио 25 година постојања.

НЕМА КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР