Одлазак на 12. Фестивал шпанског филма „Шпански метар“

0

Претходни месец је био у знаку шпанског језика, између осталог и због филмског фестивала (12. по реду) под називом “Шпански метар“. Омиљени филмски фестивал љубитеља хиспанске културе одржао се током последње две седмице маја кроз три различита тематска програма, на три локације у граду и представио више од двадесет филмова.

Наши ђаци, заједно са својом професорком шпанског језика, Тањом Тодосијевић, су имали ту част да од Института Сервантес на поклон добију бесплатне карте за две пројекције на главном филмском дружењу под називом „Савремени филм“ који се одржао у Дворани Културног центра у Београду, доносећи најзначајнија нова остварења на шпанском језику, како из Шпаније, тако и из Аргентине, Колумбије, Мексика, и Перуа.

У склопу последњег програма овог фестивала одгледали су колумбијски филм La defensa del dragón (Змајева одбрана) који је 2018. године номинован за награду Платино за најбољи дебитантски филм, а добио је и 8 номинација за награду Макондо, укључујући најбољи филм и сценарио. Затим је уследила пројекција перуанског филма Wiñaypacha (Вечност). Чак 16 кинематографских удружења су овај филм препоручили за Оскара Академије филмских уметности и наука у Сједињеним Америчким Државама и за награду Гоја у Шпанији. На Фестивалу светског филма у Доминиканској Републици освојио је награду за најбољи дебитантски играни филм.

Кроз актуелне филмске приче широм Шпаније и Латинске Америке, “Савремени филм“ и ове године хвата се у коштац са изазовима двадесет првог века. Кроз, према мишљењу организатора , најбоље актуелне филмове снимљене на шпанском језику, овај фестивал покушава да понуди одговоре на бројна питања, да се свако од нас преиспита или пак поново успостави искрене односе са најближима, са онима са којима делимо улицу, град, ову планету. Застали смо да чујемо њихове жеље, снове и проблеме, поделили са њима и наша надања, очекивања и страхове, јер можда заједно успемо да превазиђемо све изазове или изградимо боље светове.

Ђаци су могли да чују матерње говорнике шпанског језика са подручја Хиспанске Америке и на овај начин уживају,  као и да сазнају нове историјске али и савремене, културне моменте хиспанског света, што ће им свакако пуно значити у даљем раду и учењу шпанског језика.

Шпански метар данас важи за један од најзначајнијих београдских филмских фестивала и представља кључни догађај за све филмофиле који желе да се упознају са набољим хиспанским филмовима, актуелним филмским тенденцијама као и култним остварењима седме уметности.

Изложба „Облици душе“

Свој боравак у главном граду употпунили су и посетом галерије Институту Сервантес  у Београду тј.  изложби „Облици душе“. Водећа тема ове оригиналне и импресивне изложбе, која окупља дела неких од најзначајнијих савремених шпанских уметника, јесте духовност и различити начини разумевања и представљања душе. Креативни процес произилази из читања текстова Терезе Авилске и разговора кустоскиње и уметника. Изложба „Облици душе“ састоји се из три дела преко којих публика може путовати од Зен стања до визија и ритуала. Ову поставку организује Сусана Блас (Susana Blas) и представља радове следећих уметника: Ћећу Алава (Ćeću Alava), Марија Буено (Marija Bueno), Соледад Кордоба (Soledad Kordoba), Антонио Ф. Елвира (Antonio F. Elvira), Сантијаго Лара (Santijago Lara), Миреја Мартин Ларумбе (Mireja Martin Larumbe), Вики Мендис (Viki Mendis), Мапи Ривера (Mapi Rivera), Хосе Луис Серсо (Hose Luis Serso), Паула Ноја (Paula Noja), Јоланда Табанера(Jolanda Tabanera), СУСО33 (SUSO33), Марина Варгас (Marina Vargas) и Хуан Самора (Huan Samora).

На крају свих дневних активности ђаци су дружење наставили у једном дивном локалу на Тргу Републике  где су уз звук латино музике уживали и плесали најпознатије латиноамеричке плесове као што су Баћата, Самба, Салса, Ча ча ча и други.

Видимо се истим поводом и  следеће године . Једва чекамо!

НЕМА КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР