Šta je profesionalna orijentacija?

0

fotolia_52314294_sPod profesionalnom orijentacijom podrazumevamo pružanje pomoći i podrške u donošenju važnih odluka po pitanju izbora škole ili fakulteta.

Profesionalna orijentacija pomaže da bolje upoznate sebe i karakteristike koje posedujete a bitne  su za profesionalni izbor, vezane za intelektualne, socijalne, emocionalne i kreativne sposobnosti.

Profesionalna orijentacija ti može pružiti informacije vezane za uslove za upis u odgovarajuće škole ili fakultete.

Kada biraš školu ili fakultet koju ćeš upisati, pored sklonosti i interesovanja trebalo bi uzeti u obzir i mogućnost budućeg zaposlenja.

Ukoliko si neodlučan po pitanju izbora škole ili buduće profesije možeš se obratiti školskom psihologu gde ćeš uraditi test interesovanja i test ličnosti. Nakon testova psiholog će razgovarati sa tobom,i dati ti predlog šta bi, na osnovu svojih sposobnosti i interesovanja, mogao da upišeš. Konačna odluka je ipak tvoja.

Radno vreme školskog psihologa je ponedeljkom, utorkom i sredom u prepodnevnoj smeni, četvrtkom i petkom u poslepodnevnoj smeni. Vidimo se!

Koristan savet: Na internetu možeš naći mnoštvo zanimljivih informacija i testova o tome kako da odabereš pravu školu ili karijeru za sebe!

Neki od njih:

http://karijera.bos.rs/
http://www.profesionalnaorijentacijasrbija.com/
http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/dok-trazite-posao/saveti/profesionalna_orijentacija__kako_odabrati_zanimanjez.cid272
http://www.profesionalnaorijentacija.rs/izbor-fakulteta.html

Golubović Olga,
psiholog u Gimnaziji “Svetozar Marković” Jagodina

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR