Ученик Милош Милохановић

0


Bass.watwe3tjУченик трећег разреда наше гимназије, Милош Милохановић, био је, захваљујући одличном познавању немачког језика, учесник програма организације Schwaben International  и провео месец дана у Немачкој. Вратио се пун утисака које ће у следећем разговору поделити са нама
.

– Како си сазнао за програм и зашто си се за њега заинтересовао?

– О програму ме је обавестила професорка немачког језика Јелена Нешић. Идеја програма ми је одмах привукла пажњу зато што сам одувек волео да путујем и истражујем стране државе. Посебно ме је заинтересовало путовање за Немачку зато што сам се од најранијег узраста сусрео са немачким језиком и културом.

– Како је функционисало пријављивање и које испите си морао да полажеш да би освојио стипендију за боравак у Немачкој?

– Сама пријава, а уједно и први круг конкурса, подразумевао је слање мотивационог писма, које се у случају проласка прослеђује породици у којој ће учесници боравити. У другом кругу, који је подразумевао усмено и писмено тестирање,  било је 25 ученика из Србије, међу којима је било и неколико учесника из наше сколе.

– Откуд интересовање за немачки језик? Како си га научио и колико дуго га говориш?

– Од раног детињства сам био заинтересован за немачки језик, културу и начин зивота. Језик сам научио гледајући цртане филмове и едукативне емисије на немачким каналима. Учењем језика у гимазији усавршио сам писање и познавање граматике.

– Колико учесника је добило стипендију и где сте били смештени?

– С обзиром на то да је пројекат на интернационалном нивоу, стипендију је освојило по десет средњошколаца из Србије, Хрватске, Мађарске, Румуније, као и један ученик из Молдавије. Првих недељу дана смо били заједно у хотелу у Штутгарту, а наредне три и по недеље смо били распоређени у породицама широм Немачке.

– Које су биле твоје обавезе за време овог пројекта?

– Морао сам редовно да похађам њихову школу. Тако сам имао прилику да упознам њихов едукативни систем који се у многоме разликује од нашег. Учествовао сам у настави и раду, што је имало позитиван утицај на мене.

– Да ли си имао прилике да се упознаш са Немачком и да ли си имао друге, ваншколске активности?

– Викендима сам, заједно са породицом у којој сам боравио, обилазио места у околини села Ст. Петер, у близини града Фреибург, као и целу околину Сцхwартзwалд-а.  Једна од најфасцинантнијих ствари које сам видео јесте извор Дунава.  Имао сам прилике да обиђем велики број цркава и манастира, како католичких тако и православних, неколико музеја и позоришта, као и градове Колмар и Страсбур у Француској.

– Како су људи поступали са тобом и како си био прихваћен у страној држави?

– Имао сам  одличну комуникацију са осталим учесницима пројекта, као и са становницима Немачке.  Породица и професори су били пријатељски настројени, увек спремни да помогну ако затреба. Ученици разреда у који сам и ја ишао такође су показали велико интересовање за културу и стил живота у Србији.

– Која си искуства стекао овим путовањем?

– Имао сам прилику да унапредим познавање језика и да из прве руке сазнам многе ствари о Немачкој, али оно сто је најбитније, имао сам прилику да за кратко време стекнем пријатеље из најразличитијих делова Европе.

– Да ли имаш да поручиш нешто онима који желе да се пријаве за овај програм?

– Тежак рад и труд се увек исплате, а свако ново искуство које стекнемо чини нас бољим људима.

Интервју обавила Милица Николић ( III/4 ), 17. 05. 2013.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here