Održana tribina Hrišćanski post kao metod prevencije i lečenje kancera

0

U holu Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini je u utorak, 14.03.2017.godine, održana duhovna tribina sa temom Hrišćanski post kao metod prevencije i lečenja kancera.

Na tribini su govorili:

  • Prof dr Vesna Dimitrijević Srećković i
  • Protojerej-stavrofor Vladimir Vukašinović

U okviru serije predavanja „Razgovori o veri“, koje bratstvo hrama Svetih apostola Petra i Pavla organizuje tokom Vaskršnjeg posta, dana 14. marta u svečanoj sali Gimnazije „Svetozar Marković“, u Jagodini predstavljena je knjiga „Post put u život“, autora profesora Bogoslovskog fakulteta protojereja-stavrofora Vladimira Vukašinovića i profesorice Medicinskog fakuleta u Beogradu dr Vesne Dimitrijević Srećković, sa podnaslovom „Hrišćanski post kao metod prevencije i lečenja kancera“.

U prepunoj sali Gimnazije, sve prisutne i autore pozdravio je arhijerejski namesnik belički protojerej-stavrofor Nebojša Mladenović, zahvalivši se na njihovom dolasku i istakavši želju organizatora da predavanjem pokušamo da damo odgovore na dva pitanja: prvo da ukažemo na smisao posta onako kako ga vidi Pravoslavna tradicija i drugo da se ukaže na blagotvorno dejstvo posta na ljudsko zdralje.

Najpre se prisutnima obratio profesor Vukašinović istakavši da post nije cilj sam po sebi, već sredstvo koje nas vodi ka cilju, a to je sjedinjenje sa Bogom. Post je vežbanje naše volje, i izlečenje naše volje. Nekoliko primera isceljenja bolesnika koje je profesor naveo iz ličnog pastirskog iskustva svakako je uticalo na utvrđivanje vere kod prisutnih. U nastavku profesorka Vesna je govorila o gojaznosti i njenoj višestrukoj štetnosti po zdravlje, kao i o uzrocima njenog nastanka. Dalje je istakla da je za zdravlje naročito korisna mediteranska ishrana i istakla njene karakteristike. Nakon, toga je zaključila da isti efekat na zdravlje ostavlja hrišćanski post, pogotovo u prevenciji kancera i mnogobrojnih drugih bolesti endokrinog sistema. Ono što je možda bilo najznačajnije u ovom predavanju su mnogobrojni i konkretni primeri isceljenja zahvaljujući postu, a koje je profesorka iznela iz svoje bogate lekarske prakse.

Sve to je prisutnima ponudilo moguća rešenja za uspešnu prevenciju pomenutih bolesti.

Aktuelnost i važnost ove teme učinila je da sala bude ispunjena do poslednjeg mesta, a brojna pitanja koja su u diskusiji usledila pokazala su koliko je našim vernicima ova knjiga dobrodošla.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u galeriji:

linkovi uz vest:

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR