Офлајн, онлајн, лајк, шер

0

Свима нам је већ досадила она фраза „Баталите Facebook и изађите напоље..“

Наравно да ми излазимо напоље, па идемо у школу, зар не? Идемо на журке, а неко од нас чак изађе и да прошета преко дана!

Па зашто онда свима представља велики проблем када млади користе друштвене мреже у слободно време?! Сви ми волимо да се дружимо једни са другима, али проблем настаје када радије бирамо Skype, Twitter, Facebook и остале мреже. Зашто је то тако? Зар више не видимо чар у погледима, у причању? Жалосно је када уђемо у кафић и видимо пријатеље како куцкају поруке на телефону, или играју игрице. Једном сам била у нашем познатом кафићу „Срце“. Чекајући другарицу, разгледала сам људе око себе. Запрепастио ме је један пар. Деловало је као да су момак и девојка на првом дејту. Човек би помислио да би дечко нашао неко оригиналније место, али изгледа да сви воле да се држе неписаних правила. И док сте очекивали призор двоје заљубљених, који размењују погледе, осмехе, држе се за руке… Не, они су гледали свако у свој телефон, пијуцкајући кафу и једино о чему су причали био је новообјављени статус њиховог, вероватно заједничког, пријатеља. Не знам како, али сви смо одједном постали зависници интернета. Прво што урадимо када уђемо у неки ресторан или кафић јесте да проверимо да ли можемо да се „накачимо“ на wireless. Неки, изгледа, успевају да се боре против тога, не купују Android телефоне и немају Facebook профиле. Наравно да не предлажем да деактивирамо профиле и изађемо напоље. Интернет, Facebook, Skype свакако имају и својих предности. Google сви користимо у тражењу неких нама битних информација. Skype и Facebook су бесплатни и најлакши начин да одржавамо контакт са пријатељима, поготово са онима који живе даље од нас.

Резултати једног истраживања показали су да корисници Facebook-a са великим бројем Facebook пријатеља на питање шта мисле о свом животу и о својим успесима, давали су себи ниже оцене уколико су управо погледали статусе својих пријатеља на Facebook-у у односу на оне који нису посећивали сајт у скорије време. Такође, неки британски психолози су изјавили да News Feed корисника Facebook-а, који служи за приказиваље добрих вести (веридбе, венчања, вести о приновама, новим везама, уписима у средње школе и факултете) чине да се особе које их гледају, осећају лоше при помисли на властита достигнућа.

Facebook, дакле, може да нам помогне да упознамо нове људе, да чешће комуницирамо са људима који су удаљени од нас, бесплатан је за све кориснике, омогућава нам да разменимо фотографије, видео снимке, и нама битне догађаје са блиским пријатељима. Па ипак, Facebook може бити опасан због лажног представљања идентитета, превише времена се проводи на њему, радије се бира дописивање него уживо виђење, губитак приватности, крађа идентитета и губљење фонда речи при усменом изражавању.

Треба бити умерен у свему у животу, па тако и коришћењу ове друштвене мреже.

Аутор: Сара Милановић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here