Школска слава Свети Сава

0

Верници и црква сутра славе Светог Саву или Савиндан, посвећен утемељитељу српског православља Растку Немањићу, просветитељу и првом српском архиепископ, човеку који се својевољно одрекао земаљске власти и замонашио се.

Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника. Проглашен је за школску славу и каже се „Свети Сава, школска слава“, а светкују га и многе занатлије и чобани.

Свети Сава, рођен као Растко Немањић, био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата и први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник.

Растко Немањић, син великог српског жупана Стефана Немање, рођен је 1169. године.

Као младић је жудео за духовним животом и зато је одбегао у Свету Гору. И сам Стефан Немања је за њим дошао у Свету Гору, замонашио се и умро као монах Симеон.

Растко, који је узео монашко име Сава, издејствовао је код цара и патријарха независност Српске цркве, и постао први српски архиепископ.

Свети Сава и његов отац установили су манастир Хиландар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по српској земљи.

Постоји много српских народних веровања везаних за Савиндан, међу којима и то да ако на Светог Саву грми, десиће се важни догађаји у земљи.

Путовао је два пута на поклоњење светињама у Јерусалиму и Светој земљи.

Мирио је своју браћу, завађену око власти, мирио је Србе са њиховим суседима. Стварајући Српску цркву, истовремено је стварао српску државу и културу.

Уносио је мир међу све балканске народе и радио је на добробит свих и зато су га поштовали и волели сви на Балкану.

Србима је дао хришћанску душу, која је опстала и после пропасти српске државе.

Умро је у Трнову у време цара Асена, разболевши се после службе на Богојављење, 12. јануара 1236. године и тај дан је црква установила као празник којим се обележава успомена на његов живот и дело.

Многе занатлије у Србији сматрале су га својим патроном и узимале његов дан за еснафску славу.

У београдској општини Врачар, на месту где се верује да су по налогу Турчина Синан-паше 1594. године оскрнављене и спаљене светитељеве мошти, подигнут је храм посвећен Светом Сави у знак захвалности за све што је урадио за свој народ и цркву.

Свети Сава, школска слава

За време социјалистичке Југославије Свети Сава се није службено славио, јер су комунисти тај празник укинули када су заузели власт 1945. године. У школе је поново враћен 1990. године. У школама је тај дан радни, али ненаставни. Као школска слава обележава се у школама у Србији и Републици Српској.

Наша Гимназија ће у петак 27.01.2017.године, свечаном академијом која ће почети у 11.00 часова обележити овај велики празник.

Овде можете погледати слике са свечане академије

Светосавска свечана академија у Културном центру „Светозар Марковић“

Поред спортског турнира средњих школа у неколико спортова, одржаног у јагодинској спортској хали – који је Химном Светом Сави отворио хор Јагодинске гимназије са професором музике Добривојем Рочкомановићем на челу – одржан је низ других манифестација. Врхунац Светосавске седмице традиционално је била посета преосвећеног владике Јована и служење празничног бденија.

Учница 4.разреда наше школе, Катарина Штетић, са осталим добитницима награда

Ове године, преосвећени је са свештенствоми народом Беличког архијерејског намесништва служио у Цркви Преподобне мајке Параскеве у оквиру предивног спортско-туристичко-угоститељског комплеска, подно Ђурђевог брда, у Јагодини. После вечере у организацији ЦО ове цркве, уследила је Светосавска свечана академија у Културном центру „Светозар Марковић“. Након Тропара Светом Сави отпеваног од стране хора Цркве Светих апостола Петра и Павла у Јагодини и поздравног говора Преосвећеног Владике Јована, Преосвећени је уручио награде освојене на такмичењима одржаним током Светосавске седмице.

Награду у износу од 10.000 динара за Светосавски темат освојила је ученица 4. разреда Јагодинске гимназије професорке Смиље Пауновић, Катарина Штетић, а писала је на тему „Право ходи на својим ногама и путеве своје исправљај“.

Учесници градске свечане академије су својим наступима, овог пута, озбиљно дотакли срца посетилаца, у тој мери да су многима очи биле пуне суза, а сигурно је да су се сви присутни подсетили пута којим нас је повео Отац наш Свети Сава.

На Савиндан је служена празнична света Литургија у свим црквеним општинама Беличког намесништва. Наставници, ненаставно особље и ученици свих образовних установа су присуствовали богослужењима и донели своје славске колаче у цркву на освећење и ломљење. Уследиле су школске свечане академије и прославе школске славе.

У нашој школи ове године колачар је био професор информатике и рачунарства господин Горан Ристић са супругом Љиљаном, професорком српског језика и књижевности. За програм школске свечане академије били су задужени професори српског језика и књижевности Видан Максимовић и Миша Цанић као и професор историје и директор Мирослав Вељковић. Они су припремали ђаке у оквиру драмске секције. Пригодне прозне и поетске текстове о Светом Сави домаћих књижевника и стихове Светог писма говорили су ученици: Блаженка Миљковић, Марија Зејак, Вељко Димитријевић, Стефан Јеврић, Зорана Јанковић, Маша Антонијевић, Снежана Симић, Марта Богосављевић, Јелена Миленковић, Лука Радивојевић, Радован Лазић и Ђорђе Вулић. Надахнуту празничну беседу одржао је вероучитељ јереј Немања Стефановић. Музички део академије приредили су професори музичке културе и верске наставе Добривоје Рочкомановић и Угљеша Урошевић. Школски хор је поред Химне Светом Сави извео „Тебе појем“ и „Хвалите“ из Божанствене литургије Стевана Стојановића Мокрањца, а певачка група део 23. псалма и то у саставу: Јована Нићифоровић, Невена Ивановић, Милица Прашчевић и Милица Чикарић. За озвучење и осветљење као техничка подршка био је задужен ученик Алекса Мркшић. Празновање је завршено послужењем слављеника и гостију.

Фотографије са Светосавске свечане академије у Културном центру „Светозар Марковић“ можете погледати овде

НЕМА КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР