Књига, боља од филма

0

Ако  слика  вреди више од хиљаду  речи, шта  је онда то  што књигу издиже изнад филма?!

У свету екрана и монитора  лако се заборавља једноставан ужитак који пружа листање добре књиге.  Књиге омогућавају да уђемо у свет маште књижевних ликова,  да завиримо у њихову душу, упознамо њихова осећања, тескобе, радост, надања, очекивања.  Да се поистоветимо са њиховим борбама.

Они који читају живе више од једног живота, обилазе разне државе, градове које можда никада не би могли да посете, они улазе у ликове разних карактера и стилова. Сапутници су на разним путовањима, имају способност да буду на више места одједном.  Завирују у свет богаташа, авантуре, магије, љубави, злочина, историје, вере, науке, истраживања…

Књига је претеча свих осталих медијских средстава, и она је скоро једина која нам омогућује да уђемо у ментални склоп главних или споредних ликова књижевних дела.  Док  читамо, књиге нас награђују изградњом језичке културе, увећавањем фонда речи, постајемо свестранији, боље изражавамо своје мишљење.

Једно истраживање које је спровела британска издавачка кућа, показало је да су представници “јачег ” пола  који слободно време проводе уз књигу, романтичнији, елоквентнији, зрелији, имају више разумевања за супротни пол, маштовитији су и нежнији од оних који се никако “не хватају” за књигу.

Упознајући друге књижевне ликове, ми упознајемо себе!

Само роман на најбољи начин може да покаже колико је стварност слаба и недовољна да задовољи човекове апетите, оствари његове жеље и снове.” Марио Варгас  Љоса

 

Аутор: Сара Милановић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here