Пројекат Модел Уједињених нација у организацији ЕЛТА

0

Пројекат Модел Уједињених нација у организацији ЕЛТА (English Language Teachers’ Association) у Србији, а уз подршку амбасаде САД у Београду, успешно је приведен крају за школску годину 2021/2022. Завршна дводневна конференција одржана је, као и све остале, на енглеском језику путем онлајн састанака 20. и 21. маја уз учешће неколико школа из целе Србије.

Пројекат је испред наше школе до краја водила професорка енглеског језика Александра Секулић, уз помоћ колега Милице Миловановић, професорке српског језика и књижевности, и Угљеше Урошевића, наставника верске наставе. Ученици који су прешли дуг пут током целе године до овог завршног и врло захтевног догађаја су: из одељења 1-1 Сара Павловић, Уна Михић, Дуња Балабановић и Илија Сибиновић, из 1-5 Марија Миладиновић, из 1-6 Јана Ђорђевић и из одељења 2-5 Теодора Ђорђевић и Ања Марковић. На три задате теме, екипе од по два или три ученика су преузимале улоге одређених земаља. На тај начин се свака екипа стављала у положај реалног дипломатског контекста у коме је требало бранити своје ставове сходно положају, величини, социо-економском статусу и другим околностима везаним за дате државе. Ученици су сублимирањем и коришћењем свих стечених вештина, као што су истраживање, писање говора, припрема јавног наступа, дебатовање, преговарање, лобирање и писање резолуције, показали колико је било корисно да учествују у овом значајном пројекту. Вештине које су стекли и унапредили позитивно утичу и на самопоуздање и на начин размишљања. Треба рећи и то да су теме којима се МУН пројекат ове године бавио биле више него актуелне и тицале су се сајбер рата и сајбер криминала, затим 3D штампања и његовог утицаја на светску трговину, као и утицаја светске кризе изазване болешћу Ковид-19 на девојке и жене. Екипе наше гимназије су се врло добро показале у свим аспектима и освојиле три 3. места у гласању жирија који је судио на конференцији. Оно што је још важно рећи је да су завршном сусрету присуствовали и други ученици наше и других средњих школа укључених у пројекат. На овај начин су били у прилици да стекну увид у то како се на пројекту ради и какви су му резултати, те да се заинтересују и евентуално и сами узму учешћа у њему наредних година.

Председница удружења ЕЛТА у Србији, госпођа Ивана Милошевић, је срдачно захвалила свим учесницима на пројекту и изразила наду да ће се остварена сарадња само побољшати и проширити. Написане и усвојене конвенције(резолуције) са овогодишњег пројекта ће трајно остати у архиви ЕЛТА у Србији. Ученици и професори добијају сертификате којима се потврђује њихово успешно учешће у пројекту, који им ученицима такође могу значити за даље школовање. Наша школа је учешћем у овом великом пројекту показала да се труди да чврсто остане на путу широког образовања и васпитања својих ученика, као и усавршавања својих наставника, како на корист локалне, тако и шире друштвене заједнице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here