Прва награда на овогодишњем литерарном такмичењу “Јара Лабуд” ученици четвртог разреда Гимназије

0

Она је добила признање за своје дело “Пикник”, док је у категорији ученика основних школа прву награду освојила Анђела Соколовић, ученица осмог разреда школе у Мајуру.

Прва награда на овогодишњем литерарном такмичењу “Јара Лабуд”, одржаном протекле среде у Народној библиотеци “Радислав Никчевић” у Јагодини, припала је Анђели Максимовић, ученици четвртог разреда Гимназије “Светозар Марковић” у Јагодини.

Награђени ученици средњих школа: Фото ТВ Коперникус

Ово такмичење, које носи назив по познатом јагодинском песнику, већ годинама се одржава у јагодинској библиотеци. Као и сваке године, и ове се пријавио велики број младих књижевних стваралаца из свих јагодинских основних и средњих школа, који су се публици и жирији представили својим прозним и поетским делима. Анђела Максимовић освојила је признање “Јара Лабуд” за своје дело “Пикник”:

-Мој рад више указује на неке каузалне везе које постоје у свету на неки мој песнички начин. Почела сам да пишем још док сам била код учитељице. Она је прва открила и заслужна за то што и даље негујем своје стваралаштво. Награда ми јако значи зато што сам дугогодишња ученица. Прошле године сам освојила друго место и заиста ми је част што сам сада прва. Трудићу се да наставим у овом смеру. То је позив који ми је дат оправдано или неоправдано, али трудићу се да останем доследна томе –рекла је млада гимназијалка.

У категорији ученика основних школа, прву награду освојила је Анђела Соколовић која је публици представила своје дело “Школска клупа”. Она је ученица осмог разреда Основне школе “Радислав Никчевић” у Мајуру:

-Пишем одмалена. Мама ме је томе подучавала и то сам на неки начин наследила од ње. Доста пишем и сва своја осећања преносим на папир. Доста пута сам учествовала и ово ми је први пут да сам освојила прву награду –рекла је Соколовић.

Жири су чинили библиотекари Милун Васић и Јасна Милошевић, као и Смиљана Перуновић, професорка у Гимназији “Светозар Марковић” и Ана Тошанић, професорка и библиотекарка у школи за децу оштећеног слуха и говора “11. мај”. Сви су се сложили да је ове године пристигло доста квалитетних радова, те да  српска књижевна сцена не мора да брине за своју будућност:

-Упркос преовлађујућем мишљењу да је утицај друштвених мрежа и интернет погубан за језичку културу, наши основношколци и тинејџери добро знају наш језик, добро баратају њиме и стварају квалитетна књижевна дела. Морам да напоменем да се претходних година дешавало да не доделимо награду “Јара Лабуд”, али ове године смо то са задовољством учинили –рекао је Милун Васић, библиотекар у Народној библиотеци “Радислав Никчевић” у Јагодини.

У категорији ученика основних школа, друго место су поделили Михајло Костић, ученик седмог разреда Основне школе “Рада Миљковић” који се представио делом “Мајка” и Катарина Сентић, ученица петог разреда у Основној школи “17. октобар”, за дело “Кад сам била мала”. Треће место поделиле су Маша Ћирковић, ученица седмог разреда Основне школе “Милан Мијалковић” за дело “Наивна земља залазећег сунца” и Теодора Петровић, ученица осмог разреда Основне школе “Рада Миљковић” у Јагодини, за дело “Читај, друже, требаће ти”.

Када су средњошколци у питању, друго место је заузело двоје ученика: Вељко Милановић, ученик четвртог разреда јагодинске Гимназије “Светозар Марковић” и Анђела Трајковић, ученица другог разреда Прве техничке школе. Треће место припало је Алекси Николићу, ученику четвртог разреда јагодинске Гимназије и Ани Раденковић, ученици другог разреда Средње медицинске школе “Милутин Миланковић”.

Сви ученици су добили пригодне награде, а из јагодинске библиотеке позивају све ученике да негују писану реч и да веч следеће године буду део ове традиционалне књижевне манифестације.

Преузето са kcnonline.rs

НЕМА КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР