Učenik Miloš Milohanović

0


Bass.watwe3tjUčenik trećeg razreda naše gimnazije, Miloš Milohanović, bio je, zahvaljujući odličnom poznavanju nemačkog jezika, učesnik programa organizacije Schwaben International  i proveo mesec dana u Nemačkoj. Vratio se pun utisaka koje će u sledećem razgovoru podeliti sa nama
.

– Kako si saznao za program i zašto si se za njega zainteresovao?

– O programu me je obavestila profesorka nemačkog jezika Jelena Nešić. Ideja programa mi je odmah privukla pažnju zato što sam oduvek voleo da putujem i istražujem strane države. Posebno me je zainteresovalo putovanje za Nemačku zato što sam se od najranijeg uzrasta susreo sa nemačkim jezikom i kulturom.

– Kako je funkcionisalo prijavljivanje i koje ispite si morao da polažeš da bi osvojio stipendiju za boravak u Nemačkoj?

– Sama prijava, a ujedno i prvi krug konkursa, podrazumevao je slanje motivacionog pisma, koje se u slučaju prolaska prosleđuje porodici u kojoj će učesnici boraviti. U drugom krugu, koji je podrazumevao usmeno i pismeno testiranje,  bilo je 25 učenika iz Srbije, među kojima je bilo i nekoliko učesnika iz naše skole.

– Otkud interesovanje za nemački jezik? Kako si ga naučio i koliko dugo ga govoriš?

– Od ranog detinjstva sam bio zainteresovan za nemački jezik, kulturu i način zivota. Jezik sam naučio gledajući crtane filmove i edukativne emisije na nemačkim kanalima. Učenjem jezika u gimaziji usavršio sam pisanje i poznavanje gramatike.

– Koliko učesnika je dobilo stipendiju i gde ste bili smešteni?

– S obzirom na to da je projekat na internacionalnom nivou, stipendiju je osvojilo po deset srednjoškolaca iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, kao i jedan učenik iz Moldavije. Prvih nedelju dana smo bili zajedno u hotelu u Štutgartu, a naredne tri i po nedelje smo bili raspoređeni u porodicama širom Nemačke.

– Koje su bile tvoje obaveze za vreme ovog projekta?

– Morao sam redovno da pohađam njihovu školu. Tako sam imao priliku da upoznam njihov edukativni sistem koji se u mnogome razlikuje od našeg. Učestvovao sam u nastavi i radu, što je imalo pozitivan uticaj na mene.

– Da li si imao prilike da se upoznaš sa Nemačkom i da li si imao druge, vanškolske aktivnosti?

– Vikendima sam, zajedno sa porodicom u kojoj sam boravio, obilazio mesta u okolini sela St. Peter, u blizini grada Freiburg, kao i celu okolinu Schwartzwald-a.  Jedna od najfascinantnijih stvari koje sam video jeste izvor Dunava.  Imao sam prilike da obiđem veliki broj crkava i manastira, kako katoličkih tako i pravoslavnih, nekoliko muzeja i pozorišta, kao i gradove Kolmar i Strasbur u Francuskoj.

– Kako su ljudi postupali sa tobom i kako si bio prihvaćen u stranoj državi?

– Imao sam  odličnu komunikaciju sa ostalim učesnicima projekta, kao i sa stanovnicima Nemačke.  Porodica i profesori su bili prijateljski nastrojeni, uvek spremni da pomognu ako zatreba. Učenici razreda u koji sam i ja išao takođe su pokazali veliko interesovanje za kulturu i stil života u Srbiji.

– Koja si iskustva stekao ovim putovanjem?

– Imao sam priliku da unapredim poznavanje jezika i da iz prve ruke saznam mnoge stvari o Nemačkoj, ali ono sto je najbitnije, imao sam priliku da za kratko vreme steknem prijatelje iz najrazličitijih delova Evrope.

– Da li imaš da poručiš nešto onima koji žele da se prijave za ovaj program?

– Težak rad i trud se uvek isplate, a svako novo iskustvo koje steknemo čini nas boljim ljudima.

Intervju obavila Milica Nikolić ( III/4 ), 17. 05. 2013.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR